餐廳: 寿々乃
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-06-05 298 瀏覽
大家有無食過omakase?就在跑馬地木球會旁邊的寿々乃 食omakase 好難忘,集合了人生的第一次睇住廚師現場整壽司由切魚生到包飯都是親自主理,呢餐是食氣氛、環境、廚師處理食材既功力、一個人安排同場6位客人的份量、放盤、仲可以同客人之間戶動、閒話家常之餘還可以好專業咁介意每一道菜,今晚仲係知識既增長,唔講唔知 關鯖魚是唯一一種鯖魚可以生食同魚既水質環境有關;甘海老原來是北海道大甜蝦;白見貝原來是我們所講的象拔蚌睇住師傅為我們準備食材都是一種享受,店員Keep 住幫手refill 熱茶為左保留少少神秘感,我今次就唔將所有食物都介紹曬啦, 等大家去到都可以期待下。晚餐個set包左: 前菜有:沖繩海藻:微酸甜,海藻好新鮮千葉懸蜆:大而無沙,有略略炮製的味道但仍帶有海水的喊鮮味。青瓜味道稍重,可以同蜆一齊食, 中和番~饅魚百花卷:饅魚卷住牛蒡岩手縣蟹仔: 成隻都係食得, 炸到可以連殼食。雖然蟹仔細細但入面又幾多肉下XD鱸魚(配有酸汁,酸汁內有有蘿蔔蓉)好似青檸的那片其實是日本柚子mix 檸檬的產品, 輕輕點下就得,唔洗榨汁,如果唔係會太酸就咁食: 清爽,微糯,唔腥點日本柚子mix 檸檬:
大家有無食過omakase?

前菜有:
沖繩海藻:微酸甜,海藻好新鮮
饅魚百花卷:饅魚卷住牛蒡
鱸魚(配有酸汁,酸汁內有有蘿蔔蓉)
就咁食: 清爽,微糯,唔腥
點日本柚子mix 檸檬: 的確點下就已經有檸樂柚子的香味
點酸汁: 味道會重少少, 另一種風味,一樣好食
兩片厚切 縞鰺魚刺身 墊了紫鬚葉:油香+爽身 白身魚,油脂甘香。連紫蘇食的話香味好正
中間仲有好多其他高質刺身食品
岩手縣紫海膽: 師傅話不同海膽有不同味道,同海膽的生長環境 與食既海藻與海草有關。所以每隻都唔同味,可以交換試下。每位客人都有一隻原隻海膽。之後仲會有手卷。真係好幸福!
炸目光魚: 全身都食得。師傅話佢在生個陣隻眼有光🙈魚如其眼,隻眼特別大😂外面脆脆地,魚肉juicy! 完全唔會炸到乾曬

其實食到依度已經有D飽,但仲有好多壽司會一件件上。最後則有甜品 收尾: 紅豆水羊羹 + 靜岡 赤肉瓜

今日依一餐就好似發左場夢咁。餐廳內氣氛好輕鬆,食完一踏出店面就好似又回到現實 明天又要番工
2023-05-14
  • omakase