2022-06-17 3654 瀏覽
爸爸係一個非常傳統嘅人,生冷野唔多食,最鍾意就係中菜!有朋友去過澐話佢中菜高質,又難得有釀焗蟹蓋,一於就book去同爸爸慶生~ 因為我遲左book所以窗口位冇哂,中菜廳空間感十足,落地大玻璃設計令中菜廳好光猛,而且裝潢同擺設好有氣質,枱與枱之間相隔得遠而且環境寧靜,坐離窗口一兩排都唔會太差~ Service認真一流,侍應貼心有禮貌,最surprise係見到侍應係set檯時出動蒸氣燙斗燙直檯布,非常認真!Order左四款點心,全部都非常高質,爸媽都讚口不絕。唔好見個焗菠蘿叉燒包個樣普普通通,皮超脆,個包超軟,而且叉燒餡料熱焫焫,係我食過嘅Top 3!黑魚籽金巢香酥帶子芋角有着燒賣嘅外貌,酥脆嘅口感,香口而不油膩,必試!香焗鮑魚叉燒撻嘅鮑魚有啜口,叉燒餡料配曲奇撻皮超正!澐裳金箔鮮蝦餃皇一籠有四粒,加金箔豪氣十足,個皮再薄就Perfecto~杏汁白肺湯絕對係功夫之作,奶白嘅湯熬左好耐,遠處就聞到好香嘅杏仁味,豬肺好嫩滑,好味又養顏。金湯海明珠係令人驚艷勁一道菜,鮮燈色幼滑而清甜嘅南瓜蓉下蘊藏左嫩滑嘅蒸水蛋,加埋面頭隻又大又爽嘅蝦,有視覺同味覺嘅衝擊,好後悔抱住試吓嘅心態淨係order咗兩人

焗菠蘿叉燒包

黑魚籽金巢香酥帶子芋角

香焗鮑魚叉燒撻嘅鮑魚有啜口,叉燒餡料配曲奇撻皮超正!
香焗鮑魚叉燒撻

澐裳金箔鮮蝦餃皇

杏汁白肺湯

金湯海明珠係令人驚艷勁一道菜,鮮燈色幼滑而清甜嘅南瓜蓉下蘊藏左嫩滑嘅蒸水蛋,加埋面頭隻又大又爽嘅蝦,有視覺同味覺嘅衝擊,好後悔抱住試吓嘅心態淨係order咗兩人份,下次要一人一份先得!
金湯海明珠

招牌蜜汁叉燒皇超有誠意咁用個裝住熱炭嘅爐端上,侍應生淋蜜汁果刻除左有治癒嘅炸一聲之外,輕煙飄起並為你帶來陣陣炭香,期待感迅速攀升!食落去好爽口彈牙,蜜味十足,非常唔錯!
招牌蜜汁叉燒皇

重頭戲金牌釀焗蟹蓋果然冇令我地失望!呢一道菜唔多中菜館有而就算有都唔一定好食,但澐嘅金牌釀焗蟹蓋真係星級,焗得勁香脆嘅面下蟹肉一疏疏,真材實料,餡料極creamy,一人一隻非常滿足!
金牌釀焗蟹蓋

好唔少人推介蝦乾啫啫芥蘭煲所以都試吓,蝦乾超多但口味偏重,相對其他菜式有d失色。

原本諗住叫多個餸食食吓又幾飽所以直接落甜品,簡直又一星級嘅highlight!

紫澐夢境真係甜品如其名,係一片仙氣中華麗登場,擺盤精美,排場十足,仲好貼心咁幫忙安排左早前預訂嘅生日牌,打卡一流,爸爸都連Wow左幾下!最令人驚喜嘅係味道超乎想像地好,尤其是個紫薯雪糕,第一次食加左薑嘅紫薯雪糕,世一!
紫澐夢境

桂香水中花又一星級之作,豆腐做嘅水中花刀功精細,配桂花清香嘅微貼糖水,賞心悅目之餘又超refresh,超鍾意!
桂香水中花

黑白芝麻卷擺盤都非常精美,一人一件唔錯~

呢一餐生日飯真係星級享受,由頭Wow到落尾,爸爸返到屋企都仲讚緊,Happy Happy~

(P.S. 原本HSBC credit card 有八五折,都係埋單先知,全單平咗$3xx,折左每位$5xx,呢個最後驚喜都唔錯!)
2022-06-12
生日