2015-08-31 1738 瀏覽
在觀塘工作的我, 每天往返工作都會經過東廣場, 每次都見COFFEE ART門庭若市, open kitchen那處放了一台好專業好大台的咖啡機, 今日有朋友到訪觀塘找我食午餐, 對於平日會對咖啡有要求的她, 當然要帶她去品嚐Coffee Art 啦,我12:30到達,幸好還有位,看見餐牌, 叫了個平時午餐少有的"意式芝士菠菜雲吞配鮮茄醬", 餐飲可以半價挑選好多款的咖啡, 我選了Rose Latte選了賣相非常特別及用心泡製的Rose Latte ,有如藝術品圖畫般,唔捨得飲, 還有玫瑰花瓣在旁, 聞起已有陣陣玫瑰香味, 一飲下, 奶打得好滑, 有玫瑰花香, 帶出濃濃的咖啡香濃味。果然係高質素的咖啡。而前菜還有新鮮沙拉菜配上日式麻醬, 好清爽; 主菜意式芝士菠菜雲吞配鮮茄醬, 色彩鮮豔, 雲吞好大隻, 而且好厚身, 內有芝士味, 好濃郁, 配以車厘茄及茄醬好開胃, 令雲吞不會太膩太滯,朋友叫了 Parma Ham 白汁煙三文魚意粉, 我也有一嚐, 意粉硬度適中, 煙三文魚及HAM切了絲跟意粉混在一起, 剛好味道。最特色係前菜有芝麻多士, 好香口,香甜芝麻味。朋友叫了Irish Cre
Rose Latte
前菜沙拉菜, , 主菜意式芝士菠菜雲吞配鮮茄醬
Parma Ham 白汁煙三文魚意粉
最特色係前菜有芝麻多士, 好香口,香甜芝麻味。朋友叫了Irish Cream Coffee, 我倆的咖啡都不需落糖, 已好夠味而不苦澀, 相信係個奶選用了忌廉的原因。下次一定要再來品嘗其他咖啡飲品。
Irish Cream Coffee
2015-08-24