2021-03-12 592 瀏覽
泰菜愛好者懷疑自己入咗台式餐廳,星期六得假日餐牌,菜式偏貴,嗌咗兩個餐,$80泰式滷水豬手飯配迷你生菜包,$88黃咖喱牛肋條飯,追加$5手抓餅,兩杯凍泰式奶茶。二人餐牌啲主菜其實差唔多,有拼盤,但主食揀得一款,要$208,的確無乜興趣。先黎一碗餐湯,大概係椰子雞湯?有堆椰肉,有一舊雞仔,椰子味加啲咸味嘅水,啲金不換味好勁。好似食完碟餸,啲餸汁加水咁,唔太好飲。個豬手飯一啲都唔似泰國食嘅豬手飯,我會以中式味道形容,佢配個小小生菜包,得一片生菜,而啲肉碎係台式肉燥味,成件事完全唔泰式。黃咖喱牛肋條飯,咖喱味正常,但啲牛又硬又韌,咬唔開,啲西蘭花椰菜花又格格不入。追加一份手抓餅點咖喱,叫正常啲,似加熱即食薄餅。成餐飯最似樣係杯泰式奶茶,係泰茶味,我見佢餐牌仲有泰檸茶。食到絕望之濟,抬頭一望,有一堆天燈掛響上面,我應該入咗間台式餐廳?add some thai 定係add some tai (-wanese)?

椰子雞湯

泰式滷水豬手飯配生菜包

黃咖喱牛肋條飯

成餐飯最似樣係杯泰式奶茶,係泰茶味,我見佢餐牌仲有泰檸茶。

泰式奶茶

2021-03-06