號外! 號外! 天大嘅喜訊,話說早前上網見到有篇報到係講旺角肥姐個大仔喺觀塘廣場落腳亦都係賣滷味,質素味道都係一樣。由於我成日都要去觀塘,所以對我嚟講真係個好消息,而佢哋兩夫婦開呢間叫做青蛙仔,果然名都一樣有Gimmick。今日中秋節可以一早放工,而且今晚要喺觀塘做節,所以收工即刻揸車去觀塘試下新店。觀塘廣場細細個已經成日去但咁多年無咩點變,行咗一陣間已經發現間舖, 鋪面唔大但係人流就非常之多。門面已經擺放咗好多滷味,就咁睇個樣就知道好新鮮,點解? 因為所有滷味流量相當快,咁當然新鮮啦~喺排緊隊呢段時間,見到餐牌除咗滷味之外都仲有好多小食, 燒賣、陳皮魚蛋嗰啲就基本,仲有啲馬鮫魚肉丸同埋烏冬, 款式比肥姐多叫人花多眼亂。等咗一陣終於到我啦,第一時間叫個EVA店長推介嘅Red Card,入邊有墨魚、紅腸、生腸,另外再要多一串鮑魚仔同埋生腸花,正當點得興高采烈嘅時候,老闆娘建議我可以試埋個馬鮫魚肉丸,因為係自家手打好彈牙爽口,咁我當然來者不拒。等咗一陣終於都可以上枱啦~ 上枱啦~ 雖然店舖唔算大但佢亦可以立食,既然架車泊到老蓮咁遠,咁都係食埋先至去做節。就咁睇佢嘅賣相已經知實好味,第一時間

鋪面唔大但係人流就非常之多。門面已經擺放咗好多滷味,
喺排緊隊呢段時間,見到餐牌除咗滷味之外都仲有好多小食,

燒賣、陳皮魚蛋嗰啲就基本,仲有啲馬鮫魚肉丸同埋烏冬,

既然架車泊到老蓮咁遠,咁都係食埋先至去做節。就咁睇佢嘅賣相已經知實好味,第一時間試佢個鮑魚仔,
鮑魚仔
每粒都好飽滿又大大粒,入口彈牙爽口非常新鮮。當然滷味除咗食材新鮮之外,要再配合靈魂甜醬同埋芥末。跟住到生腸啦,
生腸
果然新鮮嘅食材真係已經贏咗一半,咬一啖非常爽口好味,好欣賞係佢每一嚿都切得剛剛好,一口一口咁食令人欲罷不能。之後到呢個紅腸,
紅腸
坦白講比起出面真係厚切好多,而且每一塊亦係一口剛剛好,真係無得彈。墨魚非常爽口彈牙,完全無煙韌感覺,粒粒豐富爽口。
墨魚
最後到呢個生腸花,
生腸花
呢款平時好少食,但係估唔到一試就出奇地好味,佢俾起生腸更加爽口,再配合醬汁食成件事提升到另一個層次。一路食一路同老闆娘傾下計真係件樂事。最後試埋老闆娘介紹嘅馬鮫魚肉丸,
馬鮫魚肉丸
係湯底上加咗啲海帶,而佢啲魚肉丸都大大粒,魚肉丸非常彈牙完全無腥味,要新鮮嘅食材先至會有呢啲效果,其後老闆娘話加少少咖哩汁會更加好味,果然真係將成件事提升咗惹味程度。
呢餐午餐真係非常非常之滿足,埋單都係$100蚊左右,對我嚟講呢餐嘅質素果然係平、靚、正,下次經過觀塘一定會每一次都要食~~~
2023-09-29
鮑魚仔