2009-08-18 11 瀏覽
睇到新假期的介紹, 專程去觀塘廣場試試。店在商場內, 難搵, 除非你去慣去熟。去到, 我不由分說, 就選最辣的「辣到震雲南米線」、「麻辣皮蛋」和「泰北特辣小米椒醃生豬肉」。老實講, 三樣都不算好辣, 尤其是那個生豬肉, 酸味為主, 味道有點似泰式鳳爪。辣到震米線, 餸就夠晒多, 亦有顯著的「麻」, 但由於湯不夠熱, 令到啲餸亦好似不夠熱, 辣度同時亦下降了, 好在浸在底部的米線, 吸了湯, 幾夠味, 不過你要接受到佢油。皮蛋就中規中矩, 不算太突出。老闆倒是十分健談的人, 坐下來詳談他由愛吃泰菜到轉吃川菜, 在甚麼地方入貨, 以及開業半個月來遇到不少嗜辣高手等, 又大談店內各種雞的做法, 好像好有心得。這是一間值得一試的小店, 也不算太擠迫, 如果你自問吃得辣, 可以指明要加辣, 老闆話樂意配合唔同客人嘅要求喎。
睇到新假期的介紹, 專程去觀塘廣場試試。
店在商場內, 難搵, 除非你去慣去熟。