2021-08-03 114 瀏覽
每日都要諗去邊開餐,今日都唔例外,朋友上網搵到呢間泰式粉麵店,雖然新開張,又冇乜食評,冇餐牌,但懶得再搵其他地方,就膽粗粗嚟試。此店位於觀塘工廈,沒有特別裝修,簡簡單單,餐牌同樣簡單,只有三款粉麵、兩款飯,同數款小食。我們點左雜錦船粉($62)同牛肉船粉($48),另外加點一份雞翼及兩串豬頸肉,跟餐飲品選了泰式奶茶及柚子蜜。等左一陣兩碗船粉上桌,湯頭顏色好濃,飲落都係,同喺泰國食到既一樣,麵底揀左金邊粉,份量正常,但配料好足,我食既牛肉船粉有兩粒牛丸,肉汁濃、肉質爽,三粉肥牛(同個湯好搭)及兩三件牛腩,仲有少量香口炸豬皮,係近期喺香港食過最好味、最有家鄉味道既船粉。(未哈韓前曼谷是我家鄉🤣)店家忘了給我們煮小食,追單後等多一陣都有得食,雞中翼($14)香茅味不算重,但炸得香脆,咬落仍有肉汁,雞肉嫩滑,好吃。燒豬頸肉($12一串,圖片是2串份量)相對一般。整體而言,食物質素很不錯,主角船粉沒有讓人失望,且定價合理,讚。遲啲晚市更有烤魚、雞煲,有機會約朋友再嚟先。

雜錦船粉及牛肉船粉

豬頸肉及雞中翼