2019-04-28 2678 瀏覽
公公生日,媽媽提議食榮哥私房菜,呢次係全家人第一次食私房菜,Whatsapp訂枱時已經俾左menu我哋揀,前一日要俾每位$100訂金,我哋12個人,揀左特選海陸鮮味豐盛宴。頭盤: 本地有機水耕菜伴老陳醋麻花青瓜 + 涼拌黑木耳 + 雙色墨魚仔 + 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子先講青瓜,一上枱已被呢個特別嘅造型吸引左,究竟點整到呢? 青瓜口感好爽,充滿麻油香,而水耕菜感覺好新鮮好爽。流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子都好好,真係有流心,茄子好juicy,配埋甜甜地嘅醬汁好夾﹗反而雙色墨魚仔就無咩特別。自選燉湯: 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯好足料,成個湯都好鮮甜,飲完成身暖笠笠。香煎北海道帶子海中寶似係將帶子釀入蝦肉丸,無乜特別。遠年新會陳皮骨第一次呢道菜,最鍾意佢每一啖都有陳皮香,肉質夠稔又唔會太多骨,大愛﹗原隻龍蝦開邊上湯煮 (每位半隻)肉質都算爽口,都幾入味,咁多隻龍蝦排開影相好震撼﹗黑松露醬炒花尾龍躉配鮮蘆筍啖啖肉嘅龍躉肉,用黑松露醬炒過好香,而蘆筍亦好鮮甜。招牌茶王燻雞最期待嘅雞果然名不虛傳,肉質好嫩滑,帶有淡淡嘅茶香,雞皮仲燒得好脆。通常我哋一家都唔會食雞胸肉,但好難得成隻雞可以消滅晒,證

自選燉湯: 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
好足料,成個湯都好鮮甜,飲完成身暖笠笠。

香煎北海道帶子海中寶
似係將帶子釀入蝦肉丸,無乜特別。

遠年新會陳皮骨

原隻龍蝦開邊上湯煮 (每位半隻)
肉質都算爽口,都幾入味,咁多隻龍蝦排開影相好震撼﹗

黑松露醬炒花尾龍躉配鮮蘆筍
啖啖肉嘅龍躉肉,用黑松露醬炒過好香,而蘆筍亦好鮮甜。

招牌茶王燻雞
最期待嘅雞果然名不虛傳,肉質好嫩滑,帶有淡淡嘅茶香,雞皮仲燒得好脆。通常我哋一家都唔會食雞胸肉,但好難得成隻雞可以消滅晒,證明真係好食﹗

因為訂位時有問過生日有無野送,收唔收切餅費 (係唔收嘅﹗),所以餐廳好窩心地送左椰汁布甸俾我哋,仲有埋生日牌,加分﹗而個布甸味道都好好味架﹗

其實仲有魚湯有機時令鮮蔬同埋寶貝鮑魚仔極尚金牌福建炒飯,但因已經太飽無食,而且只可放12張相喺食評,所以不作評論,但睇福建炒飯嘅材料係豐富,味道應該唔會太差嘅﹗
生日