2020-01-12 449 瀏覽
今晚在觀塘晚飯,揀了這間日本餐廳試一試,坐落環境都可以,唔算太迫,而且人唔算太多,都唔駛等位。入到去點選了一個吉列日本三元豬柳、火灸三色海鮮丼、燒黃花魚一夜干同埋一個魷魚圈天婦羅。先講吉列日本三元豬柳,幾香口,咬落去又唔韌,同埋最緊要係要,應該係即炸即上枱。另外火灸三色海鮮丼,裡面都有幾多款刺身,有三文魚、帶子、吞拿魚,同埋有左口魚,呢個丼嘅重點係左口魚,食落去好香口。而魷魚圈天婦羅食落就無咩特別,同一般其他日本餐廳無咩分別。反而成餐最正嘅係「燒黃花魚一夜干」,最初以為係啲魚乾(即係類似鹹魚嗰啲),點知上枱時先知係一條正常嘅魚。但係呢條魚好好食,廚師將條魚起咗骨,但係望落完全覺。食落去條魚好香,魚肉好滑,魚皮好脆,脆到連啲魚鰭同食尾都食埋。本身條魚有一個醬汁同檸檬,但係完全唔需要都已經好夠味。一般我多數都只係食龍脷魚(因為無骨),但今次呢條黃花魚真係無得頂。

火灸三色海鮮丼
吉列日本三元豬柳