2023-08-04 305 瀏覽
觀塘區茶餐廳比較多, 想收工有間闊落同打卡性高既餐廳比較少。 呢排收工見到有間新開既餐廳, 係日式簡約風格, 於是搵日同朋友試試入到去原來餐廳面積好大, 睇落走兩個格調, 一面係走日式慢活風, 另一面係走校園風(連地板都油上籃球場綠色 同有個鞍馬添!), 可以跟你自己喜好去選擇邊度岩你, 特別一提有張好大八人枱, 一大班朋友聚會都得。餐廳夜晚會做set dinner, 一個餐已經有主食, 野飲, 前菜, 都幾抵食。 我地就揀左 西京燒比目魚定食 同鹽燒安格斯牛小扒定食先黎比目魚西京燒定食, 一望到條魚啖啖肉咁就吸引我眼球加食慾 前菜就有醃青瓜同小菜, 撈飯一流, 呢間d 漬物做到好好味。 麵豉湯仲有兩舊大蜆肉。 食剩半碗飯先醒起食主菜比目魚上面,有啲辣椒絲, 可以提味。 不得不提比目魚真係好滑好啖啖肉, 連埋帶照燒汁既皮, 唔夠撈飯食。 之後就係安格燒牛小排, staff 會問定係全熟定7成, 我地揀左7成。成品完全符合我哋想要嘅七成, 牛肉好嫩唔硬, 蒜片加埋牛一齊食係最好配搭。 雖然睇落隔離嘅芽菜係一個配菜, 但原來佢都有被汁調味過, 配上珍珠飯好有日常日式家座料理風最後走嘅時候

我地就揀左 西京燒比目魚定食 同鹽燒安格斯牛小扒定食

最後走嘅時候, 原來仲有啲特色嘢飲, 下次會叫女仔朋友一齊試相約女子聚

2023-08-01
  • 西京燒比目魚定食