2024-03-05 10 瀏覽
朋友星期六都要返工,我就放假,於是就約佢出黎食個飯,就返朋友近近地去觀塘,朋友話想食燒肉,於是我就諗起最近路過見到呢間叫新齋橋的餐廳,順便同朋友試一試。 坐底之後,職員話可以用手機落單,直接比埋錢,都幾方便,咁食完就可以直接走得,呢間燒肉有另一個好處,就係一個人都可以黎燒,非常方便,而且餐廳坐位都幾闊落,仲可以拎個藍黎擺袋。 我地一人點左一個餐,唔夠食仲可以追加,不過對於我黎講份量就啱啱好: 極上牛小排,五花腩肉,雞腿肉+牛舌芯(各50克)($148)因為我諗唔到食咩好,樣樣都想試,於是就點左呢個餐有齊哂豬牛雞,仲有牛舌芯送添,有驚喜。餐會有埋汽水,飯,沙律,味噌湯。沙律好清新,配上芝麻醬好開胃。肉類肥瘦均勻,都幾juicy,我最鍾意係雞肉,先燒雞皮個面,之後燒肉,肉質嫰滑之餘雞皮又香。味噌湯唔會過咸,調味啱啱好。 我都冇留意原來套餐有甜品,係雪米糍,到食完的時候職員會主動送上,都幾細心,雪米糍個皮煙煙韌韌幾好味。 調味料都幾多選擇,有鹽,醬汁,蒜味醬汁,黑椒等等,可以試哂唔同口味,我最鍾意就係蒜味醬汁。 另外都點左特上美國西冷扒餐(150克)($148)同朋友share黎食都幾大塊,

沙律好清新,配上芝麻醬好開胃。
味噌湯唔會過咸,調味啱啱好。

都幾大塊,厚度適中,唔會太薄之餘又易燒,有一定的口感又唔會韌,可以燒到自己鍾意的熟度,牛肉肉味重,脂肪位幾香。

2024-03-02