餐廳: 御泰坊-泰越菜
資訊:

2015-02-25 2690 瀏覽
朋友聚會食晚飯,呢間餐廳開業多年一直full house,當日訂位已經滿座,要walk-in。職員話佢地有一半位會留俾walk-in客,五點半開始可以入座,幸好我當天可準時放工,早些安排座位。當天的朋友都不太能吃辣,所以食物選擇以少辣或無辣為主。軟殼蟹蘋果沙津:青蘋果酸酸地好開胃,而且軟殻蟹係我至愛,可惜軟殼蟹唔係即叫即炸,放了很久才上菜,放入口前已經淋掉,個菜因為隻蟹扣左分。越式粉皮包不過不失,熱辣辣上枱,內裡包有豬肉碎,上面舖有䓤同炸蒜。淋上少許醬汁,令人更期待下一道菜。明爐烏頭:每次食泰國菜我都忍唔住要點的一道菜,湯的酸度比正宗泰國菜館略淡,但魚湯好鮮甜,魚不是太多骨,很好味的一道菜,要記得把魚用湯煮一陣,魚肉吸收了湯的精華,更好吃。我連配菜都唔放過,酸菜同酸菇好開胃。馬拉盞通菜,呢間餐廳長期full house 係有原因。通菜好新鮮,味道調教得剛好,唔會太咸。唯一另人挑剔的係火喉唔夠。麵包咖哩雞,推薦的一道菜,因為造型得意,有麵包送咖喱食,唔洗另叫薄餅或法包,好抵,份量又十足,而且咖喱焗完好香,雞肉入味好淋。完全無諗過會咁surprise。不過喜歡辣咖喱的朋友不建議選擇,因為咖

麵包咖哩雞
麵包咖哩雞,推薦的一道菜,因為造型得意,有麵包送咖喱食,唔洗另叫薄餅或法包,好抵,份量又十足,而且咖喱焗完好香,雞肉入味好淋。完全無諗過會咁surprise。不過喜歡辣咖喱的朋友不建議選擇,因為咖喱是唔辣的。
2015-02-16
麵包咖哩雞