餐廳: 壹.01
資訊:

滷肉飯就食得多,芒果滷肉飯就真係未試過,1.01既滷肉飯用嘅五花腩肥瘦適中,就係有足夠既肥肉先至令佢有嗰種油香,而芒果就可以幫佢搵返嗰個平衡😉 滷肉汁好香,個份量足夠粒粒飯都沾到,但又唔會搞到個飯水汪汪🤣見好多枱都有叫,就知應該係鎮店之寶。排骨飯既排骨juicy又好冧,唔會炸到好乾,個孜然粉再幫佢加多d香酥味添☺️另外蜜汁都唔會搶咗紫菜味,overall感覺豐富。台北小食拼盤有鹽酥雞,台灣腸同埋花枝丸,鹽酥雞就偏向細粒,我會稱之為一口鹽酥雞😂 台灣腸甜甜地而且有肥肉,係正宗台灣腸!😎🤓花枝丸爽口,整體都唔錯。牛肉汁煮風琴豆腐,可以點選多牛肉汁,偏甜既油揚同濃郁既牛肉汁都幾夾。重點推介熔岩蛋之戀!個酥皮算薄而且烤得幾香,邊邊位仲有啲鬆脆添,第一下食落去個火腿好出同好香,之後食到厚厚既芝士,拉絲絕對冇難度😂上面仲加咗開胃嘅千島醬同埋炸乾蔥粒☺️雙檸冬瓜茶用黎解膩就一流,佢既檸檬加青檸係就算你嗌少甜都唔會好酸,好解渴。值得一提就係下午兩點後個餐牌係會有九折,觀塘來講都算係大件兼好抵食㗎!

芒果滷肉飯
熔岩蛋之戀