2020-07-07 59 瀏覽
好耐無去台灣, 我好掛住台灣夜市的野食~所以係香港食住台灣餐廳先~今日就試間工廠大廈樓上餐廳~係觀塘站出行五分鐘左右就到~都幾近一入門口, 餐廳裝修真係有D似台灣的餐廳; 一望meau,嘩, 都幾抵食~$50幾蚊的套餐包野飲!叫左兩個餐+兩個小食: 1,魚鬆肉燥乾拌麵+香腸+仙草豆漿  2,椒鹽排骨飯+蝦仁卷+豆漿  3, 逢甲鹹酥雞 4,台式滷水豆腐1,魚鬆肉燥乾拌麵+香腸+仙草豆漿 香腸3分肥肉7分瘦, 不過略應唔夠煎香, 個皮再煎焦D會更香!魚鬆夾肉燥好夾, 一個香, 一個有咬口,同拌麵食會有層次, 不過麵略嫌少D...2,椒鹽排骨飯+蝦仁卷+豆漿  蝦仁卷個皮好脆, 同春卷有得比; 裡面的蝦膠好香口好彈牙, 食得出真材實料!椒鹽排骨好酥脆, 排骨肉的部份有少少脂肪, 所以好香; 同一份肉燥一樣唔膩, 再加埋淹青瓜同淹辣蘿蔔乾, 成件事好開胃!3, 逢甲鹹酥雞 食鹹酥雞真係純粹因為好掛住台灣!!鹹酥雞夠味, 不過個炸皮可以再脆D!雞件都滑~4,台式滷水豆腐原本對滷水豆腐的期望就係硬豆腐滷過, 點知佢上枱個樣似炸臭豆腐, 一咬就好似瀨尿牛丸咁爆汁!我估係豆腐先用滷水滷過再炸!一啖一
好耐無去台灣, 我好掛住台灣夜市的野食~
所以係香港食住台灣餐廳先~今日就試間工廠大廈樓上餐廳~
係觀塘站出行五分鐘左右就到~都幾近

1,魚鬆肉燥乾拌麵+香腸+仙草豆漿

2,椒鹽排骨飯+蝦仁卷+豆漿

3, 逢甲鹹酥雞

4,台式滷水豆腐
我估係豆腐先用滷水滷過再炸!一啖一粒豆腐, 外脆內軟!個反差感好正!!豆腐裡面都好有味!!呢個真係好食!!!

整體好食, 而且價錢合理!
豆漿及仙草豆漿
逢甲鹹酥雞