2016-09-26 2769 瀏覽
觀塘依家酒樓愈來愈多,要吸引人,除左價錢係一個好重要的因素之外,d嘢好唔好食都係一個不可缺小的因素。價錢貴唔貴好睇自己的預算,但呢到嘅食物我都幾肯定係有質素嘅。依家唔係好多酒樓仲有整灌湯餃,唔知係因為工序煩複或係其他原因,要食到都唔係甘容易。見到呢到有,梗係立即要試下。灌湯餃超大隻,而且人面的料十足,有蟹柳,魚肚,冬菇,花膠等等,d料多到成隻餃都爆唒。個價錢只不過20幾蚊,仲有埋個湯飲,篤爆左隻餃之後,d料汁max埋個湯汁,勁好味,真係好抵又好食。燒腩仔包--懷舊嘅茶樓食品,外面的包包好鬆軟,係我中意食嘅舊式面包味。入面的燒腩仔就略為肥左d,要真係好有限額嘅人先食到。蝦餃--深信蝦餃係必叫食物,呢到蝦餃幾足料喎,入面有至小2隻蝦仔,食落又爽口。外邊的皮又厚薄適中。白烚腰潤--我估唔係甘多人中意食,其實成碗我自己食唒甘製,哈。我好中意食豬腰同豬潤,白烚後咬落又爽口,再配小小薑絲同葱絲,點豉油食,超正。芒果布甸--我好中意係酒樓食芒果布甸,因為茶樓先做得出嗰陣味,唔同依家西式的甜品店,點唔同就真係要自已試過先知。好記得以前茶樓通常會做到一個心型甘攞出嚟,唔知大家有無呢d回憶。依家嘅茶樓為迎

依家嘅茶樓為迎合現代人嘅口味,不時推出新的原素,對我而言,係一個好事。但係我更希望有更新之餘,還保留舊有的風味,甘就兩全其美了。