2015-10-05 890 瀏覽
最鐘意搜羅不同小店食出寶藏,今次由同事發板,帶左我黎工廈尋味~ 同事話上次黎過,好食又干淨,今次就帶我黎分享 一入門口就見到一排排的水耕菜,其他餐廳未見過,挺有特色,旁邊仲有一系列的擺設,簡潔之餘幾別緻。有設房間,增加私人飯聚空間感走出露台,原來還有一個可以吸煙的用餐地,自成一角,地方挺大,不會覺得焗促~ 老闆仲好好人同我地講如果係想盡興不騷擾其他客人,可以去露台用餐,可以24小時合法嘈吵~人少少都係揀左室內用餐, 睇下電視等上菜~先黎左個頭盤有機沙律菜伴芝麻醬,有機菜新鮮,食落脆口,車厘茄大粒爽甜,配上芝麻醬香濃,有別於一般沙律菜~ 原來d菜有部分係水耕菜,即係一入門口果排菜種出黎~ 真用心製作前菜最中意嘅係茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,採用茶燻方法,蛋白滲透着茶香,流心程度掌握得非常好,蛋黃香而滑,入口溶化,配上黑魚子醬令到蛋更香,令到味道層次更多。蛋同茄子中間夾住薄薄一層脆口,令口感更豐富,厚切茄子皮脆內軟,油分不多~ 認真推介!湯選了 原盅燉淮山杞子圓肉赤肉燉螺頭,湯料好足,味道自然夠~ 螺頭大粒,淮山杞子圓肉選料也不錯,圓肉厚身,帶出湯的天然甜~ 令湯更出眾遠年新會陳皮骨

一入門口就見到一排排的水耕菜,其他餐廳未見過
~
人少少都係揀左室內用餐, 睇下電視等上菜~
有機沙律菜伴芝麻醬
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

令湯更出眾
原盅燉淮山杞子圓肉赤肉燉螺頭

遠年新會陳皮骨製作驚喜的是酸甜之味,用黑豚肉炸到外脆,封住應有的肉汁,有話梅,陳皮配合著豚肉入口,口感鬆軟,肉汁豐富加上味道酸甜配合陳皮香,開胃更能去除肉的膩度,令人一食再想食,結果,好快食哂!!!!
遠年新會陳皮骨
遠年新會陳皮骨

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯,炒飯我最怕油,勁驚肥,但餐廳好好,呢個飯好明顯沒有過多的油份,粒粒飯都干爽,配料豐富,切碎鮮帶子等,跟飯粒大細配合相當好,食落每樣配料都能跟飯相配合,令人更覺滋味~
農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

甜品雙併有雪糕同芋圓,雪糕睇落好普通,但味道想不到的好,揀左芒果味,芒果好香,係果香,唔係香精果隻,甜度不高,唔鍾意食雪糕既朋友可以一試~
芋圓係甜點中推介! 皮好薄,炸得油剛好,不會食落成口油同餐碟勁多油~ 裡面有芋蓉,蕃薯蓉,紫薯蓉,餡料好幼滑,層次分明,香甜不膩, 真係一碟都厭少~~
雪糕
甜品`