2021-11-10 364 瀏覽
住係大西北嘅我甚少入黎西貢呢頭,因為實在太遠啦!難得今日"特登"入黎玩獨木舟,梗係要順便搵下有咩好嘢食啦!玩咗半日獨木舟已經消耗晒啲體力,但又未到食晚飯鐘數,最岩去食啲細細件小食頂住肚先!睇過其他blogger必食推介呢間已經有好多年歷史嘅西貢咖啡餅店,就已經好想黎試食啦!(其實都因為我本身都好鐘意食菠蘿包同葡撻既關係,所以都特別期待!)呢間西餅店位置一啲都唔難搵,係正市中心,基本上行過條海鮮街,見到有好多人排隊,就可以估到係左近,我地係兜過海邊入去嘅,首先見到2-3間人氣cafe,再行入啲啲會見到間舊式西餅鋪,離遠已經見到佢間鋪啲菠蘿包同葡撻一底底咁擺埋一齊,顏色鮮艷,香味撲鼻,已經令人蠢蠢欲動間鋪無華麗既裝潢,只有香港人懂的歲月味道。由於好多人排隊(大概排10-15分鐘,視乎人流),亦因為多人排隊,所以佢果兩樣必食賣得快整得快!!!代表咩?即係你伶到手食落口果陣,保證新鮮滾熱辣!!係質數呀!!!我地叫左個菠蘿包加牛油(牛油需另加錢)同葡撻食。由於個菠蘿包係熱辣辣出爐,伶到手時舊牛油已經融融地痴住包身度,然後痴埋個非常鬆脆嘅菠蘿蓋黎食,簡直每一啖都係幸福感呀!另外,葡撻都係熱辣辣出爐

菠蘿油+葡撻

!另外,葡撻都係熱辣辣出爐架!食落口都好鬆軟
,總之真係如其他人所講,你黎西貢唔買黎食,就唔好話自己黎話西貢啦!
題外話/補充資料: 可以堂食,不過記得嗌返杯嘢飲呀!
2021-11-07
15 分鐘 (外賣自取)
菠蘿油+葡撻
  • 菠蘿包,葡撻