今日同BB、老公、阿姨同表妺去西貢,打算飲杯咖啡,過一個悠閒的下午。食完晏,想係附近揾一間咖啡店,上 openrice,揾到呢間。好不幸地,睇唔到上一個 comment。揾咗二十分鐘,先揾到呢度。一入到去,係吧枱裏面嘅男人已經對我地講冇位,而當時仲有三個空位, 仲有兩位客人準備埋單走。呢個時候老公聽到吧枱裏面嘅男人面帶不屑咁同前面坐係吧枱嘅兩個人客講:「呢D唔係我地嘅客源,以為我地呢度係茶餐廳。」老公聽到,立即話個男人:「咩唔係你嘅客源。」然後叫我地走。呢世人未見過有D咁狗眼看人低嘅食肆,即使你咖啡沖得有幾好,你嘅人格亦唔值得人光顧。如果唔歡迎帶小朋友入去嘅,唔該係門口貼上不招待小孩。唔通帶小朋友嘅,只可以去茶餐廳。你又憑乜嘢睇低香港嘅茶餐廳文化,我寧願去飲深水埗明哥嘅港式咖啡,都唔飲你呢D冇人情味嘅咖啡。

老公聽到,立即話個男人:「咩唔係你嘅客源。」然後叫我地走。

如果唔歡迎帶小朋友入去嘅,唔該係門口貼上不招待小孩。

唔通帶小朋友嘅,只可以去茶餐廳。