2023-11-16 315 瀏覽
家人一直推薦依間偏遠小cafe,咖啡、窩夫必食?講到咁高分梗係要去試啦~小店座位舒服、位置寧靜,整體環境係唯一高分部份。食物方面 - Happy Tummy (全日早餐)︰份量富,單睇外表 $118 可以接受。炒蛋嫩滑但炒到碎濕濕,口感一般;配菜輕炒聖女茄,味道偏酸但因為落太多油,所以變得唔清爽;磨菇帶有濃郁菇味,質素正常;小堆生菜淋上酸黑醋汁,平均返整體油膩;兩條肉腸外皮煎脆,但脂肪比例較多,又多另一樣令人飽濟嘅食物;煙肉質素正常,只係加埋落成個餐中,變成膩上加膩;最後窩夫,一上碟已經見到烘焗時間唔夠。雖然用料十足令中間夠實在,但無脆邊之餘只要放涼一陣就變得好韌,完全唔係窩夫應有鬆軟質地。低碳飲食加吐司︰份量都係足夠,但額外加一塊吐司加自製果醬幾啖就要 $25,而且唔熱、唔脆,好似擺到變凍咗。只係一塊厚身白麵包,太唔合常價吧!?其實果醬都唔係特別出色,我寧願去食就近出名果醬吐司cafe會更開心。煙三文魚都係現成貨,質素一般且正常,無咩功夫可言;配菜聖女茄、磨菇同黑醋生菜同Happ Yummy餐一樣,油膩;煎蛋中間有流心黃嘅,但落太多油喇,真心會食到好濟。半個熟成牛油果軟身而且有果香味

食物方面 - Happy Tummy (全日早餐)︰

煙肉質素正常,只係加埋落成個餐中,變成膩上加膩;
Happy Tummy

低碳飲食加吐司︰

煙三文魚都係現成貨,質素一般且正常,無咩功夫可言;
煎蛋中間有流心黃嘅,但落太多油喇,真心會食到好濟。
半個熟成牛油果軟身而且有果香味,但當其他食物都多油嘅時候再加牛油果,感覺不太好了。
低碳飲食加吐司

飲品方面 - Latte︰
咖啡師沖啡底已經聞唔到豆香,已經感覺味道會偏淡;
上桌時見到奶泡又打得好厚實喎,拉花都堅挺,但.....杯熱Latte,係凍㗎.....
真係無其他意見了。
Latte

總結︰
成餐感覺好似比屋企人呃咗咁,仲特登入西貢試。連成日大推想翻桌嗰位,都話唔會再有下次。
性價比真係除咗份量豐富,無其他加分位。
大家可以去一試究竟,睇下會唔會每次都有唔同嘅水準或者驚喜?
2023-11-16