生日月之食好啲。堅尼地城品嘗威尼斯佳餚自從港鐵開通堅尼地城站,方便咗好多,為食嘅我都因為方便咗而嚟多咗堅尼地城站覓食。😎餐廳Trattoria Piccolo 門面已經是個別樹一格打卡位,以鮮明黃色襯托威尼斯的湖水藍綠色,盡顯時尚格調。前菜Octopus Carpaccio, Sea Asparagus $85八爪魚片配海蘆笋切到紙咁薄的八爪魚片好考功夫,每片八爪魚都滲透了鯷魚醬、煙燻橄欖油,好滋味。越食越開胃,海蘆笋更吸滿煙燻橄欖油,令口腔充滿橄欖油香。Vongole in White Wine $70白酒煮蜆呢道菜喺見到隔離枱上呢道菜,覺得好吸引!😍所以我哋都試吓。白酒煮過嘅蜆份外鮮甜,我倆九秒九食晒。🤣Spaghetti Aglio olio, Razor Clams $185橄欖油辣椒蒜片意粉,加新鮮蟶子每條意粉都滲滿蒜香味,加埋新鮮彈牙蟶子,啖啖香口。Chorizo, Bellpeppers, Onions and Arugula $130西班牙辣肉腸Pizza以紅磚爐烤出獨有炭火香的薄餅,一定要試吓!蝦子餅最喜歡批邊烤至薄而脆口。Pizza 面佈滿火箭菜,剛好和濃味芝士中和
生日月之食好啲。堅尼地城品嘗威尼斯佳餚

前菜
八爪魚片配海蘆笋

Vongole in White Wine $70
白酒煮蜆

橄欖油辣椒蒜片意粉,加新鮮蟶子
每條意粉都滲滿蒜香味,加埋新鮮彈牙蟶子,啖啖香口。

西班牙辣肉腸Pizza
以紅磚爐烤出獨有炭火香的薄餅,一定要試吓!蝦子餅最喜歡批邊烤至薄而脆口。Pizza 面佈滿火箭菜,剛好和濃味芝士中和一吓。

當我哋已經食到七成飽,諗緊應該食唔落之際,就上了呢道菜😆
Italian Osso Buco $170 意大利牛仔膝
香味撲鼻嘅牛仔膝,一邊影相一邊覺得好香好香。好想快啲食😆炆至嫩滑的牛仔膝,加埋醬汁一起吃,滋味無窮!滿滿的骨膠原啊!😍我地連啲配菜都唔放過🤣食晒!(頭先又話好飽嘅?😏)🤣

最後重頭戲,喺兩日前預訂㗎!
Baked Yellow Chicken in Terra Cotta Pot (1 Day Pre-order required) $650
赤陶鍋烤焗黃油雞

我哋見等咗陣都未上就同職員傾吓偈,原來隻黃油雞要先醃製 16 小時,唔怪得要前一日訂先有得食啦!到我哋坐低就要開始製作,將黃油雞放入陶鍋加入葱、香草料、栗子、薯仔和羊肚菌,烤焗70分鐘至雞肉變得柔軟多汁,烤焗好再擺放焗25分鐘,讓黃油雞吸收所有配料的味道!

剩喺聽都覺得製作過程好花心機!滿心期待等待呢道菜。唔知點解呢度嘅菜式好似有魔力咁,吸引我哋去食,食完一啖永遠都想繼續食落去,縱使我哋已經好飽好飽!🤣

再等咗陣就見到大大個赤陶鍋上枱,色香味俱全!又喺勁香噴噴!佢哋用嘅香草醃料都好似迷惑緊我去食佢🤣🤣
赤陶鍋烤焗黃油雞

影完相職員收入去切件,又等咗陣!再上枱時又驚歎不已。原來切開後又再擺盤,擺到好靚咁先上枱!真喺每一個步驟都盡善盡美!
赤陶鍋烤焗黃油雞

又嫩又Juicy 嘅黃油雞,好吸引嘅雞油香味,香氣四溢。吸滿香草汁料嘅羊肚菌,滋味無窮!別忘了吃配菜,每件配菜都吸滿精華!

完美嘅一餐點少得甜品!多謝餐廳知我生日將至,特別寫上生日快樂!🥰

Tiramisu $50
賣相不是很特別,但味道卻很不錯!
也是停不下來的吃完它!😆

Coke & Coke Zero $35 each

餐廳嘅職員超親切,笑容非常燦爛咁同你介紹菜式。感覺有啲似去咗外地旅遊咁!

Trattoria Piccolo
地址:堅尼地城加多近街41號地下B舖