西環的高雅格調英式餐館Shoreditch近年多了到西環覓食,發現有好多好值得去嘅餐廳發現呢間喺轉角位的英式餐廳 Shoreditch 幾有情調!入到餐廳先發現,原來Shoreditch獲得 「The Loop 30 Best Eats Awards」 評為「香港最佳英國餐廳」,真的令人未食先期待😍Homemade Tomato Soup $68自製蕃茄湯超級香濃嘅蕃茄湯,加入橄欖油,陣陣香氣撲鼻。Cullen Skink $78蘇格蘭燻濃湯 以煙燻鹽漬黑線鱈魚為主食材,加入了薯仔和洋蔥,香氣濃郁、和麵包一齊吃,很有飽腹感。Crab, Prawn & Broccolini Salad $158蝦蟹肉配西蘭花沙律呢個沙律相當清新健康,加入了藜麥和葵花籽,還有葡萄乾和紅洋蔥。每一啖除了蝦蟹肉的海鮮味之外,伴隨葡萄乾和紅洋蔥的甜,及卜卜脆的藜麥。大廚特別推介Beef Shin & Bone Marrow Pie「牛腱肉牛骨髓批」(港幣$238 ), 餡批中間放置一大塊牛骨髓筒,黃金外層的肉批伴以香脆酥皮,餡料有牛腱肉、蘑菇和香濃肉汁,配搭濃厚脂香的牛骨髓大大提升肉批的味道。未食之前先要小匙羹
西環的高雅格調英式餐館Shoreditch

近年多了到西環覓食,發現有好多好值得去嘅餐廳

Homemade Tomato Soup $68
自製蕃茄湯
超級香濃嘅蕃茄湯,加入橄欖油,陣陣香氣撲鼻。

Cullen Skink $78
蘇格蘭燻濃湯

蝦蟹肉配西蘭花沙律

未食之前先要小匙羹試吓牛骨髓筒,滿滿的骨膠原,個人覺得油咗少少。切開香脆嘅酥皮,將酥皮沾少少香濃肉汁一齊食,特別滋味。入面嘅牛腱肉相當嫩,牛筋用紅酒浸過夜,軟腍又入味。旁邊伴隨香滑薯蓉。

Chicken Wings $88
香脆嘅雞翼,外脆內嫩,好Juicy。

另一必試菜式是Suffolk Lamb Ribs with Thyme & Parsley Crust 「酥脆百里香番荽焗薩福克羊扒」 (港幣$298)。 鋪上香草焗成脆皮外層,羊肉味香濃,口感鬆化,一啲都唔羶,仲覺得好香添。伴上珍珠大麥及烤時蔬。珍珠大麥吸晒肉汁,都是不可錯過的。

大廚另一推薦菜式,愛爾蘭莫納亨的得獎鴨肉
Silver Hill Duck Leg $268
鮮嫩多汁的鴨腿配鴨肝,滿滿鴨香非常惹味。吸了濃郁鴨汁的鴨肝極之美味,縱使知道肥都忍不住一啖又一啖吃下去。伴隨大蔥煙肉薯蓉、酸酸甜甜的橘子醬,醒胃又滋味。

Strawberry & Cucumber Smash $69
Strawberry, Cucumber, elderflower, pineapple, soda

Heart Guardian $68
Pineapple, orange, asian pear & beetroot

兩杯飲品都好清新,不會太甜。

本來仲想試吓佢哋嘅甜品,但係實在太飽啦!
留返下次再食。今餐飯相當滿意,坐喺餐廳入面感覺自己好似去咗英國,靜靜地同蝦子餅享受一頓獨特的英倫滋味。

Shoreditch
地址:西環堅尼地城吉席街18號