2013-09-04 1108 瀏覽
早前出左bonus,應承家人食番餐好野, 經朋友介紹上個星期三到西環試下One Stop,一入到去感覺好寬敞,格調氣氛好好,十分濃烈「Warm」和「Home」的舒服感覺。正當我睇緊Menu唸緊食咩之際,老闆行過黎招呼我地。老闆非常熱情, 好nice好friendly,有問必答,言語間感覺到佢好專業和用心製作,當知道我此行目的,就幫我發板。結果當晚吃了一個湯,五個前菜,三個main dishes和一個甜品如下:龍蝦湯,已經有驚喜,個湯味道相當鮮甜,忌廉落得足夠致入口順滑,龍蝦肉熟嫩的程度岩岩好,好彈牙, 亮點係只收$98 (OMG..出面閒閒地都要$130 or above) …即時有衝動想叫多碗..意大利雜錦拼盤,有幾款意大利火腿同芝士,當中巴馬火腿我幾欣賞,入口軟,有油香, 即使無蜜瓜都一D都唔覺得咸,其中較深色既後腿係我最中意,香到直頭有果下after taste,價錢合理,賣相都幾靚仔。Nachos, meshed tomato 同 sour cream味道都幾local,拍得住我之前去墨西哥食既水準,好處是食完沒有口渴的感覺。再黎有西班牙辣肉腸配薯蓉,辣肉腸鹹中帶辣,辣度不太高

再黎有西班牙辣肉腸配薯蓉,辣肉腸鹹中帶辣,辣度不太高,味道不錯。

白酒忌廉煮蜆,碟野未埋黎時已經聞到好香,個蜆肉食落口有驚喜,老細話係紐西蘭天天入口嘅蜆,怪唔得全無沙粒兼且好鮮好甜,實在不得不讚。
煎鵝肝配黑醋汁,面包夠脆,鵝肝香而不膩,油分啱啱好,同黑醋汁perfect match,一啖咬落去好香口。雖然知道鵝肝唔係咁健康,不過真係好想食多嚿。
煎三文魚扒,咬落去幾香口,簡單得黎味道都唔錯。

老闆推介燒牛助骨,果然無令大家失望,一開始我仲擔心會乾瘦,但一切開牛助骨,裏面既有juicy 也還有一點點脂肪,有質感有肉味,沒有令人討厭的粗糙位,驚喜比出面既prime rib 更大,呢個main dish 確實係無得挑剔。
西班牙海鮮飯,食開Paella都知最靈魂係啲米,口感最緊要,但真係估唔到呢到都好有水準,這裏製作的paella,啲米飽滿潤澤口感剛剛好,完全唔鬆散軟爛,每粒米都吸足海鮮料的鮮味,最意外是飯入面混入番紅花香料,食落真係好香及好好食,超正!

火焰雪山,酒香濃郁,未食已覺得好有趣(下次可以拎黎Tum女朋友),第一口的蛋白忌廉給人一種軟綿綿香滑帶點少許實淨的感覺,一口熱及一口凍的效果好正,個ice cream食落更是暖暖地,而且不會太甜膩,據老板說此甜品在One Stop很受歡迎,尤其在節日。
最後嘆番杯coffee 咖啡,味道香濃,濃郁得黎都幾有層次,算是okay的。
題外話/補充資料: 在One Stop食嘢除了環境舒適有格調..水準幾好,這裏的價錢比出面一般意大利餐廳平啲,完全係中環質數, 西環價錢, 全家人都很滿意,今次真係不枉此行!!
2013-08-28
  • 白酒忌廉煮蜆