2013-11-20 644 瀏覽
難得要去西環尾上手作仔堂. 上之前去先要去近日開了很多新restaurant的厚和街食飽飽先~一轉入厚和街就見到這間餐廳, 看了menu, 好似幾好, 咁就入左去食個大lunch~ Menu 上都有幾多款式, 而且比晚市單點便宜很多呢, 愛食牛的我們結果都點了牛扒餐~ 湯或沙律我們選了沙律, 以平衡一下食肉帶來的罪惡感. 這沙律用料很新鮮, 沙律的醋汁是酸酸甜甜的, 上面還有一些咸咸地的吞拿魚, 而且份量也不少呢~ 正好為我們打開胃口迎接牛扒~~ 主菜是牛扒伴薯菜, 5成熟, 火喉控制得很好呢! 牛扒不但肉汁鮮甜, 很有牛味, 而且很易切開(但不是用鬆肉粉拿過那種), 應該是牛扒本身有好的質素~ 我想, set lunch 的已經不錯, 晚市食的比這個貴一倍的牛扒不知會不會更好呢?~ 不得不提一下配菜薯條, 炸得新鮮熱辣, 十分可口!! 怕熱氣的我們把碟都清了呢~~ 最後的coffee or dessert 我地要dessert, 係一個蛋pudding, 加埋上面的果醬很不錯, 可惜細左少少, 唔夠喉呢~ 哈哈我真為食~

salad (有吞拿魚),很新鮮~
湯或沙律我們選了沙律, 以平衡一下食肉帶來的罪惡感
牛扒
是日甜品

題外話/補充資料: 有機會會再來試下個ribs, 見到隔離食, 好大條, 好香呢 (我估會有8-10條骨的size~)
2013-11-09
salad (有吞拿魚),很新鮮~
牛扒
是日甜品
  • salad (有吞拿魚)很新鮮~