2024-03-20 45 瀏覽
香港都開咗唔少馬來西亞新加坡菜。而位於西營盤嘅馬六係我比較鍾意嘅一間新加坡菜餐廳。週末同屋企人去咗馬六食下午茶餐, 馬六嘅下午茶餐單止份量足夠,而且價錢適宜值得一試。巴東牛肉飯:原本係印尼嘅名菜改成嘅馬來西亞式巴東牛肉飯。香甜軟糯嘅椰汁飯,配上花生魚乾同香嫩嘅牛𦟌肉,味道絕配!娘惹大蝦喇沙摻摻:出名嘅新加坡菜香濃嘅椰汁湯底喇沙好飲!配上足料嘅海鮮大蝦,CP值極高!新加坡蛋黃魚皮:每次嚟馬六必點嘅小菜。啱啱炸起嘅香脆魚皮加上香味十足嘅鹹蛋黃醬,令人食指大動停不住口😋娘惹焗釀蟹殼:新鮮焗起嘅蟹殼,蟹肉香濃口感順滑,味道幾出色,值得一試。咖央多士:新鮮烤好嘅多士,配上大塊牛油同咖央將,極邪惡但味道非常好味嘅甜品係我至自愛😍