西環近呢兩年其實多咗好多野食,呢間酸菜魚為主打既餐廳經過幾次都未食過,咁呢日有機會就試試佢。 舖位置坦白講唔算方便,離地鐵站有一段距離,可能比較偏向於做街坊/hku學生生意為主,有意特登去既可能就要預返行遠少少。🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️咁呢日我兩個人六點半左右到,就唔使話等位,但入面都有幾枱客咁啦。 一坐低佢地比咁咗杯羅漢果水(應該係)which我覺得好值得一讚,雖然唔係話d咩貴野黎,但會比我覺得間餐廳幾有誠意👍🏼。同埋一舉手同有人黎呢點幾好,因為我係餐廳舉手經常被無視😵‍💫😂咁之後因為其實我地都唔係話太肚餓,咁所以淨係叫咗1-2人份酸菜魚(小辣)同一份蔥油餅。兩樣加埋二百蚊鬆d,價錢我覺得ok啊。先講講碟酸菜魚,咁酸菜魚佢地主打我覺得係好食既。魚份量好足,唔會一夾就散,唔會梅哂咁😋😋。食完哂夜晚唔會好渴。但係就間唔時會食到一兩條短骨,同埋蘿白好酸,我自己就唔介意所以會覺得幾好。之後講講蔥油餅,呢個其實幾有驚喜,本身叫蔥油餅只係抱住一個試下既心態(因為好似就咁食酸菜魚好似有點單調XD)。黎到賣相好好,食落香口加脆仲冇蔥陣香味真係非常不錯架呢。

酸菜魚(小辣)
蔥油餅