位於西環石塘咀嘅一間新開嘅譚仔雲南米線,目前已經食過2次;而2次都係平日午市嚟幫襯,第一印象就係門面好光鮮、開揚、乾淨企理;不過有一個好大嘅缺點就係:人手嚴重嚴重不足,好多時招手招5分鐘都無侍應理你,甚至有食客要走到收銀落order......雖然係午市時間,但都唔可以忽視食客忽視得咁誇張架.....另外,出餐速度都慢過其他譚仔分店好多,我第二次食,落單至上菜足足等左半小時,但一般上班族食飯時間邊任得你咁樣消耗法?所以,歸根究底都係人手太過唔夠,希望管理層正視下呢個問題!講完衰野到講下啲好野先~同其他分店相比,食物質素明顯高一班,份量足、米線硬度適中、辣度符合標準(唔會話嗌3小辣,跟住變左小辣咁款)。同埋有一樣額外嘅加分位,就係擺盤做得非常好!廚房員工雖然忙碌,但都好有心機地將碗出品米線做得好好睇睇,真真正正嘅「睇得又食得」!整體而言,係一間敗絮其外、金玉其中嘅譚仔分店,如果大家比較多時間,都可以嚟試下嘅;但若果你想限制食飯時間喺一小時甚至更短,我強烈不建議你嚟食。

2023-08-30