2013-09-04 718 瀏覽
數星期前從同事的面書見到"炸雞髀"下午茶的相片, 在下午的辦工時間內看到如此"邪惡又可惡"的雞髀, 真的令我又愛又恨, 慶幸是原來此雞髀來自西環區, 很近老公工作的公司, 決定今晚晚飯就來吃吃的期望以久的"炸雞髀"。本來是兩口子的晚飯, 老公的同事又剛好沒晚飯吃, 由二人晚餐突變八人晚飯, 亦因此吃到很多款小食, 味道仲............  公司飯 (吉列豬扒, 漢堡扒, 腸仔, 蛋, 餐肉) - $38老公同事揀的, 兩個大男人對吃有要求, 但第一次來到陳記, 選擇"公司飯"是最安全的選擇。份量好足夠, 據講公司飯的汁仲好好味添。  薑蔥手撕雞絲飯 - $32又係老公同事揀的, 雞絲咸咸地, 最好味係薑蔥油, 配以白飯, 撈飯....無得頂~   梅菜滷肉飯 - $33又係老公同事揀的, 梅菜無問題, 滷肉都肥瘦適中的五花肉, 係咸味略欠少少。  魚皮餃魚湯米線 - $26呢個老公揀的, 魚湯的魚味比較鯹, 不是人人可接受, 魚餃是交來貨色, 所以味道都是..... 一般 。  生炸雞髀配薯條 - $28我就係為左呢隻雞髀, 所以先會來陳記, 生炸雞髀
公司飯 (吉列豬扒, 漢堡扒,腸仔,蛋, 餐肉)
薑蔥手撕雞絲飯
 薑蔥手撕雞絲飯 - $32
梅菜滷肉飯
 梅菜滷肉飯 - $33
魚皮餃魚湯米線
 魚皮餃魚湯米線 - $26
生炸雞髀配薯條
 生炸雞髀配薯條 - $28
我就係為左呢隻雞髀, 所以先會來陳記, 生炸雞髀有order先會炸, 因為係生炸的關係需時要20分鐘, 為左炸雞髀等20分鐘, 我絕對覺得值得, 而且雞髀仲.............好好味添~ 外皮真的脆卜卜, 有肉汁而且不咸, 我真心覺得剛剛炸起的雞髀係最好味。
咖哩三寶 (可轉辣汁)
 咖哩三寶 (豬皮, 魚蛋, 蘿蔔) - $28
豬皮無毛, 蘿蔔是用上湯煮熟, 魚蛋質感好, 可以肯定不是粉蛋; 咖哩汁充滿以前小時候吃排檔的味道, 好味, 很想將咖哩汁撈飯吃。
豉油煎腸粉炒蛋
 豉油煎腸粉炒蛋 - $14
蛋炒得很滑, 100%肯定是用雞蛋, 不是蛋汁, 腸粉有煎過, 表皮帶微焦, 估唔到雞蛋和腸粉都可以如此夾。正~
炸手打鮮蝦丸
 炸手打鮮蝦丸(4粒) - $32
蝦膠很彈牙, 有蝦味又大粒, 人多關係一次叫兩客, 點知不消一會已經比人KO哂, 要再encore多兩客, 下次去時我都要再食多次的炸蝦丸。

後來仲追加左其他小食, 但係佢地唔等我影相就動
, 所以後加的小食就一張相都無了; 分別叫左....
煎越南扎肉 - $15
來貨不是陳記製造, 無特別, 普通超級市場都可以買到扎肉
南乳豬手 - $38
炆燉夠時, 好腍身, 好好味, 一碗大約有4-5件豬手, 正。
麻辣海蜇 - $22
都是來貨的貨色, 不是自家製的海蜇, 不過不失。
柱侯牛筋腩 - $35
牛腩炆得好腍, 夠入味, 唔知係新鮮牛腩還是急凍牛腩, 但仍然吃到牛味。

總括來講"海傍陳記", 我老公已經話以後收工食飯又多一個選擇, 而我呢~~當然會安排下次再食的機會啦~

2013-09-03
公司飯 (吉列豬扒, 漢堡扒,腸仔,蛋, 餐肉)
薑蔥手撕雞絲飯
生炸雞髀配薯條
咖哩三寶 (可轉辣汁)
豉油煎腸粉炒蛋
炸手打鮮蝦丸
  • 公司飯 (吉列豬扒 漢堡扒腸仔蛋 餐肉)