有次返咗去石塘咀(以前喺度讀書)搵個朋友,撞正下晝兩點佢就問我想食啲乜。咁等緊佢返屋企攞嘢果陣喺7號差館附近轉咗兩個圈,就話有間台灣嘢喺對面馬路、一間有幾個人排隊嘅魚蛋粉同埋佢隔離一間疑似懷舊冰室但有少少貴嘅茶餐廳有少少興趣。結果我哋去咗試下呢間夏銘記,見佢上晒報紙話復業、又子承父業咁,由油麻地搬過嚟西營盤嘅魚蛋粉鋪,聽聞佢未結業前有成四、五十年歷史,而且朋友話成日都見到一好多人排隊。去到見到好幾個排隊人士都有返咁上下年紀,心諗都唔會有衰,因為年長少少嘅人好少會貪新鮮,所以食呢間都好難中伏吧~等咗唔洗十分鐘就輪到我了,但朋友未到我就讓咗下一組人入先。喺呢個時候老闆好好人咁問我要唔要入去等(我婉拒咗,始終想同朋友一齊入去嘛)坐低之後,有位姐姐見我哋左望右望就向我哋推薦紫菜魚三味,而我哋亦好乖咁嗌咗2碗(一碗走青)。由於我細個果陣習慣咗食魚蛋粉必定叫枝忌廉(一間喺士丹頓街叫細記嘅,有冇人記得?),所以少不免今次都嗌咗枝。碗粉黎咗,發現魚三味其實只有魚蛋3粒、墨魚丸1粒、魚餃1粒同紫菜一少扎…因為餐牌上冇寫所以不免少少覺得被騙了嘅感覺,心諗早知就要魚蛋魚片河啦。不以為然咁加咗幾滴辣椒油提提味

不以為然咁加咗幾滴辣椒油提提味嘅同時,聽到一個(疑似)熟客仔向老闆購入2樽辣椒油,講到好正咁… 我即刻喺碗粉度再加少許辣椒渣,果真好香辣~(諗下諗下,過2日返去入返一枝半枝貨先)

魚蛋係有魚鮮嘅香味、咬落有嚼勁、但略嫌太細粒;墨魚丸就好好味,完全食得出自家製嘅味道出嚟,可惜得呀1粒到喉唔到肺;粒魚餃就毫無特別之處,可以撇除… 啲紫菜就OK… 碗河粉幾都算大碗,一個女仔食勉強夠飽。

$37一碗值得嗎?

我覺得唔值… 如果舖頭開喺上環/灣仔/天校都仲可以理解,但對西環小街坊同舖租嚟講over咗少少。與其係入去坐喺度食我估我會對外賣淨魚蛋/辣椒油有興趣多啲。
2018-03-03