2009-07-27 235 瀏覽
之前說了想吃這裡的大千雞, 今晚本來想去吃波記, 但有性格的波波果然玩「唔開檔」(生意好, 唔休做), 於是就再步行到荷蘭街光顧南北美食館。結果 ....... 唉, 爭啲就係爭啲 ...... 冇咗辣椒乾, 即刻失去了神髓 ----- 即使, 有不苦的花椒, 有酒味和醋味, 但沒有了辣椒乾作畫龍點睛之效, 令人覺得形似但失神。可惜, 可惜。當然, 對於好多不能吃辣的人來說, 這道菜, 還是吃得過的。回鍋肉, 其實只是「鹵鍋肉」的變奏版, 沒有港式上海菜的濃濃醬油味, 又沒有正宗四川干煸回鍋肉的風味, 不過我都食晒 ...... 菜飯偏油, 食完個肚咕咕聲, 不過, 係好吃的。油豆腐粉絲湯就不敢恭維, 尤其是豆腐卜竟然有些怪味, 粉絲亦都太少。生意是好的, 希望老闆畀啲心機, 贏番D口碑返嚟。今次「黑面神」又不在, 太好了, 之前因為她而卻步的熟客們, 可以放心嚟開飯喇。對面, 「開梗」間叫花滿庭的, 不知是甚麼東東, 編輯們, 不妨去打聽一下吧!