2017-12-08 118 瀏覽
今日嚟到西環區,諗住食個火鍋,由地鐵站開始行,大概10分鐘內,就已經到達呢間十二味熱辣火鍋莊。睇個名都知,呢間火鍋店係食辣為主嘅,同時,佢都有其他嘅湯底可以俾你選擇,如果一大班人來,有啲人食得辣,有啲人唔食得,可以選擇一鍋鴛鴦鍋。落湯之前,大家見到上面有一隻熊貓型嘅物體,其實係牛油,幫佢加咗啲辣湯上去之後,牛油已經融入左係個辣湯底裏面!有你間鋪頭嘅裝修,以至其他嘅餐具都有熊貓,相信係因為呢度食川菜。牛魔王三層塔由上而下,最頂嘅係牛肉粒,中層嘅係牛脷加牛展,最底層嘅係肥牛,每一種牛都有獨特嘅口感,而且佢嘅選材係非常之新鮮!玫瑰鮮蝦丸每一粒都有新鮮嘅蝦可以見到係丸嘅入邊,加上淡淡的玫瑰花香,可以食得出有唔同口感嘅分別,而且仲好爽口彈牙,唔錯!醬爆蟹籽丸同出邊唔同,佢裏面嘅蟹籽非常之豐富,都係真材實料!薯粉加墨魚滑薯粉充分吸收到辣汁嘅香味,啲墨魚滑亦都係非常之爽口,值得一試!我哋除咗調配豉油加辣椒之外,亦都跟左佢嘅教學,調配左最地道嘅調味料,右邊大家見到嘅係香油加蒜蓉,平時打邊爐都係好少有香油提供,今次試一試佢,食落非常之香口開胃,感覺仲可以解到小小辣。四川冰粉食完辣野,整返一個飯後甜品,呢

牛魔王三層塔

玫瑰鮮蝦丸

醬爆蟹籽丸

同出邊唔同,佢裏面嘅蟹籽非常之豐富,都係真材實料!

薯粉加墨魚滑

四川冰粉

食完辣野,整返一個飯後甜品,呢個冰粉當地人都會食嘅,甜甜地,之前嘅濃味,食完呢個甜品之後都會感覺清新好多。

以下係呢間火鍋店嘅餐牌供大家研究一下

總括來講,所有食物都好新鮮,亦都好足料,大家黎開呢頭,都可以試一試!
  • 玫瑰鮮蝦丸
  • 牛魔王三層塔