餐廳: 海港酒家
資訊:

2017-10-11 822 瀏覽
阿拉斯長腳蟹因為朋友係呢到既常客 所以我地揀左黎呢間分店食蟹 估唔到閒日都咁多人黎食 好少可依家去酒樓食飯會滿座 我地一行六人叫左1隻7-8斤長腳蟹 比起平時buffet既冷盤海鮮 我都係比較中意熱食多d 我第一次黎呢到食蟹 一上枱見到六隻腳岩岩好唔洗打架 😂個殼好容易剪 好少食海鮮所以唔太識剝殼既我好似剪紙咁剪兩三下就搞掂 隻蟹腳真係好多好多好多肉 未試過食蟹食到咁啖啖肉 😍😍而且因為清蒸所以有好香既鮮蟹味 一定要帶屋企人再黎食過!翅湯本身冇咩期待食個翅 點知一撈下個底 勁多料 第一次食翅要用筷子好似夾麵咁食 大大大大滿足😍😍😍 蒜茸粉絲蒸元貝平時食親海鮮都必定會有 因為第一道黎既菜係長腳蟹 個粉絲蒸元貝已經攤到凍左 但都一樣好好味 豉油咸甜調校得岩岩好 比平時食既水準之上海港燒鵝皇我平時好少食燒鵝 覺得比較多油脂同肥膏感覺好似好油膩 所以我只係食左一舊 都係一樣好油 不過d肉都算幾滑 我見朋友們都會得好滋味 我諗中意食既人應該覺得唔錯金銀蛋莧菜個菜不過不失 食莧菜最怕就係洗唔乾淨有沙 不過好彩呢到冇呢個問題 同埋d菜好大碟 我地六個人不停咁食 夾極都仲有 哈哈😆😆

蒜茸粉絲蒸元貝

海港燒鵝皇

金銀蛋莧菜

甜點
託朋友福 部長送左楊支金露同桂花糕 楊支金露裝到滿滿的 而且凍凍地同香奶味 好好味 仲有桂花糕都唔錯 最緊要夠凍 食得好舒服👍🏻👍🏻
2017-09-29