今日去左藍田間Ita Momo 打邊爐,原本打算開開心心咁食,點知比你佢地既”良好”服務態度影響我食欲。我叫左一杯柑桔蜜(冰凍咸柑桔蜜既簡稱),預計佢係凍既。 上枱過一陣,我先發覺佢比左杯熱既我, 我就好聲氣咁同a 君講:吾好意思 我岩岩嗌左凍架 但佢比左熱我。 a君:呢張枱吾係我負責喎 ,你有冇飲過呀?我:冇呀 (a 大喊b 君過黎) b 君:你岩岩話要熱架喎 我:下,我從來都冇話過要熱 b 君:我問你 你明明話要熱! 我:咁即係冇得換呀? b 君:係呀 落左單就冇得換(立刻走 頭也不回) 其實落錯單好小事,同我講句吾好意思 ,我幫你換左佢就ok ,但咁既服務態度,真係好難接受。點解連茶餐廳都做到既野,你呢間"高級"餐廳反而做吾到?之後我見呢位b 君咁惡劣既質素,叫a 君過黎幫我換左佢,點知都係果句:落左單冇得換架。我真係好嬲 但我知到咁都改變吾到熱柑桔既溫度,於是, 我對a 君話:吾該比一杯冰我呀。 a 君:冰加五蚊 (背住我講,仲向相反方向行) 果刻真係把幾火,服務質素差成咁都請既?加五蚊都算,但你可吾可以尊重下客人,面向佢地講野? 我知果陣係煩忙讚揚時段,但”忙”並吾係”不尊重
今日去左藍田間Ita Momo 打邊爐,
原本打算開開心心咁食,
點知比你佢地既”良好”服務態度影響我食欲。
我叫左一杯柑桔蜜(冰凍咸柑桔蜜既簡稱),預計佢係凍既。
上枱過一陣,我先發覺佢比左杯熱既我,

a君:呢張枱吾係我負責喎 ,你有冇飲過呀?
我:冇呀 (a 大喊b 君過黎)
b 君:你岩岩話要熱架喎
我:下,我從來都冇話過要熱
b 君:我問你 你明明話要熱!
我:咁即係冇得換呀?
b 君:係呀 落左單就冇得換(立刻走 頭也不回)

點解連茶餐廳都做到既野,你呢間"高級"餐廳反而做吾到?
之後我見呢位b 君咁惡劣既質素,叫a 君過黎幫我換左佢,
點知都係果句:落左單冇得換架
我真係好嬲 但我知到咁都改變吾到熱柑桔既溫度,於是,

我對a 君話:吾該比一杯冰我呀。
a 君:冰加五蚊 (背住我講,仲向相反方向行)
果刻真係把幾火,服務質素差成咁都請既?
加五蚊都算,但你可吾可以尊重下客人,面向佢地講野?
我知果陣係煩忙讚揚時段,但””並吾係”不尊重”既藉口。
我真心真意付出金錢黎呢到消費,不單止係買你地既食物,更買你地既服務!!
錢吾係大晒,但我有權 要求以禮待人既服務態度!
我絕不以遍蓋全,話你地全部人既服務質素都好差,
但我希望貴餐廳可以以此為鍳,吾好重蹈覆轍。

***有幣必有利,我同時想讚揚收銀櫃檯既服務員
我地比左好多碎銀,但佢都冇發晦氣話吾收,反而面帶笑容。
我問佢拎投訴電話,佢都好誠懇咁留底左聯絡方法,
睇得出佢係有心想比最好既服務顧客。
呢d 先稱得上”待客之道”,a b 君實在好需要向收銀櫃檯服務員學習學習!!
2014-02-17
生日