2022-10-25 56 瀏覽
之前去台灣旅行最鍾意喺夜市食吓滷味,貪佢選擇夠多,自己鍾意食咩配搭都得。之前一向都有喺朗豪坊食開燈籠滷味,但係原來新都會廣場都開咗分店,見佢難得唔使排隊就食返個lunch。嚟到當然要食佢哋招牌嘅滷味啦,我就揀咗牛筋肉,白蘿蔔,甜不辣同經典嘅台灣王子麵。幾款配料都滷得入晒味,牛筋肉入口軟淋,白蘿蔔清甜得嚟仲要冇根,必食。見到隔籬枱食緊人氣蔥蛋手抓餅好似幾吸引所以忍唔住都嗌咗個試吓,我就揀咗奶油芋泥,肉鬆,芝士嘅配搭,手抓餅煎得香脆,內裏嘅芋泥同埋肉鬆餡料一D都唔孤寒,不過略嫌芋泥甜咗少少。眷村懷舊排骨滷肉飯上枱嗰陣時真係俾佢嚇親,因為都幾大碗,除咗有大大塊嘅排骨同滷肉之外,配料仲有椰菜,粟米,半隻滷水蛋同酸菜。