2024-03-02 10 瀏覽
《肯尼海鮮》同FD聚下梗係唔少得要搵得野食下,次次都薯片都好dry,今次都揀左幾款兩款涼拌小食同甜品,都幾好食。而且佢呢排都好似有優惠,我揀嘅5款入面有3款都有平到。麻辣花膠 HKD$113/約400g呢個辣度冇麻辣牛舌咁辣,畢竟花膠個面都係滑身,但估計浸得耐,所以都好入味,唔會出現花膠還花膠,麻辣汁還麻辣汁嘅味道。另外,花膠食落好腍同時食到D膠質,覺得發花膠嘅過程都做得唔錯。好Surprised D花膠係大塊,夾起黎食嘅時候係勁開心!麻辣牛舌 HKD$155/約500g大大份牛舌,入面嘅份量比我想像嘅多,一開頭有D難夾,因為佢真係將D牛舌盡塞哂入個樽度,完全唔孤寒。食落去,辣得黎又幾過癮,而且牛舌都好腍,咬落去D汁液返出黎,就知道D汁完全被吸收牛舌吸收哂,好好味!即刻覺得要加返碗飯。日本3.6蜂蜜桃膠奶凍 HKD$44桃膠可謂平民燕窩,低卡得黎又可以美顏。特別之處在於桃膠上面加左蜂蜜,有種驚喜嘅感覺,fresh 得黎又唔會蓋過奶凍嘅奶香味道。日本北海道3.6牛乳麻薯(紫薯味) HKD$44平時食嘅麻糬會覺得麻糬本身冇咩味,甜甜地嘅紫薯粉加埋彈牙嘅麻糬同埋吉士醬,整體偏甜,但又唔會過甜
《肯尼海鮮》

麻辣花膠 HKD$113/約400g

麻辣牛舌 HKD$155/約500g

日本3.6蜂蜜桃膠奶凍 HKD$44

日本北海道3.6牛乳麻薯(紫薯味) HKD$44
平時食嘅麻糬會覺得麻糬本身冇咩味,甜甜地嘅紫薯粉加埋彈牙嘅麻糬同埋吉士醬,整體偏甜,但又唔會過甜嘅程度。鐘意甜食同紫薯嘅朋友仔就好鐘意食啦!

日本北海道3.6牛乳麻薯麻薯(朱古力味) HKD$44
呢個麻糬外層係加左黑朱古力粉,令到整體唔會過甜,加埋日本北海道3.6牛乳味嘅麻糬,入面甜甜地,又有牛奶味,配埋吉士醬同餅碎,食落感覺好有層次。兩款麻糬黎講,我比較鐘意呢款。

兩樣麻辣小食都好入味,而且都大大份,完全唔會hea,用黎送飯簡直一流!有日本北海道3.6牛乳製成嘅甜品,牛奶味都好出,有少少驚喜。