今次去咗葵廣隔條行人天橋的街坊商場,𥚃面原來有很多餐廳美食,也有我喜愛嘅台灣料理。呢間台灣餐廳似乎是最近新開的,靚靚的粉木系配搭粉灰色,簡約設計同而坐得舒適。餐牌上有很多不同種類的食物和飲品,梗係各種叫啲試吓啦😄🍗🍚 嘉義雞肉飯 (HK$42).好耐無食過咁出色嘅雞肉飯啦,因為佢多醬汁,又有煎蛋的蛋黃汁,撈勻啲飯食,濃郁濕潤,口感超好.雞肉嫩滑唔柴口,醬汁鹹香惹味,下次必點👍🏼🥩🥪 牛肉沙威瑪 (HK$38).我以為是一小件刈包咁,但其實係一大份台式open toast!.底下係2個打開咗嘅刈倉包,上面放咗生菜絲、牛肉、沙律醬和一隻煎蛋,配搭紫花苜蓿草做裝飾.整個組合切開一口大小食,口感豐富、多汁,味道很好👍🏼🥩🍜 紅燒牛肉湯麵 (HK$58).生菜和紅蘿蔔令湯麵顏色鮮艷,令湯頭多一些鮮蔬甜味.多件牛腩肉,肉質鮮嫩,又軟又腍,入味可口.個麵很好食,是飽滿、Q彈口感,很掛湯令我一咬有爆汁嘅感覺🍳 九層塔蛋餅 (HK$32).九層塔的香味十足,入口滿口芝士和嫩滑蛋餅,好出色👏🏼🍹 白桃愛玉烏龍 (HK$24).我叫咗少甜,可以突出白桃的果甜味,烏龍茶的清醇味道.愛玉,在杯裏看不見,但飲得到

餐牌上有很多不同種類的食物和飲品,梗係各種叫啲試吓啦😄

🍗🍚 嘉義雞肉飯 (HK$42)
.雞肉嫩滑唔柴口,醬汁鹹香惹味,下次必點👍🏼

嘉義雞肉飯

🥩🥪 牛肉沙威瑪 (HK$38)
.整個組合切開一口大小食,口感豐富、多汁,味道很好👍🏼

牛肉沙威瑪

🥩🍜 紅燒牛肉湯麵 (HK$58)
.生菜和紅蘿蔔令湯麵顏色鮮艷,令湯頭多一些鮮蔬甜味
.多件牛腩肉,肉質鮮嫩,又軟又腍,入味可口
.個麵很好食,是飽滿、Q彈口感,很掛湯令我一咬有爆汁嘅感覺

紅燒牛肉湯麵

🍳 九層塔蛋餅 (HK$32)
.九層塔的香味十足,入口滿口芝士和嫩滑蛋餅,好出色👏🏼

九層塔蛋餅

🍹 白桃愛玉烏龍 (HK$24)
.我叫咗少甜,可以突出白桃的果甜味,烏龍茶的清醇味道
.愛玉,在杯裏看不見,但飲得到,是厚身的多份量,軟滑Q彈口感,好味呀

白桃愛玉烏龍

🍡 烤年糕 (HK$28)
甜品壓軸登場
.白色的年糕似日本嗰種煙韌度剛剛好,不太黏,甜度只係微甜,係上面淋上朱古力醬,出奇地好食,連不好甜品嘅朋友都話好食😋

烤年糕
2024-03-04