2024-03-26 29 瀏覽
20/3/2024📍Chill Vietnam Cuisine and Bar係D2 place 嘅越南餐廳 裝修幾靚 係木系嘅色調 感覺好乾淨 燈光偏暗都幾好氣氛 連餐具都擺得好有心思 職員service幾好 😙餐廳長期播緊越南歌 真係好有越南風情😂座位好多 平日夜晚嚟walk-in 都冇問題 但都可以OpenRice 訂位 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨越式生蝦 ($28)每日都有唔同嘅promotion 我哋星期三去食 果日做緊有$28/4隻🦐見幾平就試試佢啲蝦都幾新鮮彈牙 呢個價錢呢講都算大隻醬汁好重香茅味 唔駛點太多 但唔係好辣✨黑松露蒸粉卷 ($88)呢樣係3月係special menu 首先分量真係好少 得兩嚿 真係兩啖就食完😂 性價比好低如果唔黑松露加持 味道都冇乜特別 只係啲蔬菜碎係入面 而且俾黑松露搶曬啲味✨越式芝士咖喱農夫包 配牛柳 ($158)咖哩唔係好辣 面頭果片芝士可有可無 撈埋都食唔出芝士味 不過睇上去就好fancy食唔出越式咖哩有咩特別 但係幾好食嘅 總共有7嚿牛柳 幾厚身 煮得好腍 好好食👍🏻 個包好大個 擺咗一陣都脆脆哋 切開嚟沾咖哩食真係
20/3/2024
餐廳長期播緊越南歌 真係好有越南風情😂

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨越式生蝦 ($28)
啲蝦都幾新鮮彈牙 呢個價錢呢講都算大隻
醬汁好重香茅味 唔駛點太多 但唔係好辣

✨黑松露蒸粉卷 ($88)

✨越式芝士咖喱農夫包 配牛柳 ($158)
食唔出越式咖哩有咩特別 但係幾好食嘅
總共有7嚿牛柳 幾厚身 煮得好腍 好好食👍🏻
個包好大個 擺咗一陣都脆脆哋 切開嚟沾咖哩食真係冇得輸!
好彩得一嚿薯仔,唔係就真係碳水炸彈

✨牛板腱火車頭雜錦牛河 ($98)
配料有🐮牛𦟌、肥牛片、牛丸、牛柏葉 同埋好多芽菜
牛𦟌切得好薄☹️比較鐘意台灣牛肉麵果種厚身啲嘅牛𦟌 有咬口啲
肥牛片一啲都唔肥 唔錯 唔鐘意太肥嘅牛肉
另外果兩樣就正正常常啦 無咩好特別
但係湯底唔夠濃味 有啲失色😕

✨自選smoothie ($68)
有十幾款配料可以揀 最多可以揀3樣 除咗水果之外 仲有花生醬同曲奇 但我哋就唔想食得咁肥仔啦
揀咗士多啤梨🍓牛油果🥑椰子🥥 係想像唔到嘅配搭 但出到嚟又幾好飲喎😋 飲到士多啤梨嘅酸甜同椰子嘅香 牛油果味就唔係好明顯
不過牛油果令口感rich 啲 都幾好
但如果冇咗上面嘅cream就更加好啦

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗 $484 (連加一)
啲野食都幾好食👍🏻雖然價錢唔平 但環境都值嘅

推薦指數🌟:4/5
📍 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
2024-03-20