2024-04-29 9 瀏覽
我本身都好喜愛台灣風味。喺荔枝角,發現咗一間藏於工業大廈嘅台菜餐廳「黑布小巷」,荔枝角的工業大廈實在是美食的寶典😍 獨特但舒適嘅環境,令到人一踏入就感到放鬆多咗🍴食物質素甚到稱心,口味亦超棒,真實反映咗台灣嘅味道👍🏻同朋友一齊來試咗啲台灣小食,每款食物都超有驚喜!❇️黑糖紅棗薑三色圓❇️真材實料嘅黑糖紅棗薑三色圓,口感豐富而且味道岩岩好✨黑糖嘅甜、紅棗嘅香、薑嘅辣交織出一個令人驚嘆嘅滋味,一嚐之下,人就好似融入咗呢個美妙嘅滋味之中。❇️古早味冬瓜茶❇️清新嘅古早味冬瓜茶,甜度適中,岩晒我呀😌❇️芝士火腿肉鬆蛋餅❇️傳統台式做法加上自家製醬汁,芝士火腿肉鬆蛋餅嘅風味獨特,芝士有流心既感覺,肉鬆既味道又好突出❇️黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司❇️成個蛋多士充滿咗黑松露嘅香味。飛驒牛嘅肉汁充滿口腔, 呢個牛肉真係冇得輸,可以話係我食過最好食嘅吐司,提升咗吐司嘅風味✨配上焦糖洋蔥,再加上牛肉嘅美妙味道,簡直係一次味蕾嘅極致享受。簡直就係對台灣味道嘅探索。
同朋友一齊來試咗啲台灣小食,每款食物都超有驚喜!
簡直就係對台灣味道嘅探索。