2023-12-11 18 瀏覽
今晚係荔枝角收工,朋友帶我嚟億利工廠大廈食晚飯,最後決定揀呢間泰國餐廳,見到餐牌好多選擇而且價錢相宜。金不換炒魷魚,燒豬頸肉首先我們點了一份炒魷魚配燒豬頸肉,份量超級多,先試左個金不換炒魷魚,加上泰式秘制醬汁酸辣風味十分惹味。燒豬頸肉香口,配上辣汁,回味無窮。黃咖哩牛根腩 配蒜蓉包食泰國餐必點之一莫過於咖哩,今次揀左黃咖哩牛腩仲配上即烤蒜蓉包,黃咖哩汁辣度適中,椰味香濃,牛腩肉炆到好腍,加埋醬汁一齊食勁脆口蒜蓉包,十分滿足。泰式炸蝦餅另外仲點了一份泰式炸蝦餅,泰國嘢食炸物真係無得輸!呢個炸蝦餅份量大大碟,每一啖都係蝦肉包圍住,外層炸得金黃色,口感彈牙,大推大推!飲品方面點了熱泰式青檸蜂蜜和凍青檸檬薏米水,兩杯都蘊含青檸元素,十分清新,幫助解膩。椰皇三重奏甜品方面點了呢個椰皇三重奏,夠曬椰!外型用上原個椰子外殼,入面有椰絲、椰汁糕、啫喱組成,層次感十足。下次嚟荔枝角可以試下呢間高性價比泰國菜。

金不換炒魷魚,燒豬頸肉

黃咖哩牛根腩 配蒜蓉包

泰式炸蝦餅

椰皇三重奏

下次嚟荔枝角可以試下呢間高性價比泰國菜。