果日去D2 Place見到有賣公仔包嘅點心店就入咗去試食。餐廳裝修走懷舊風,符合個名回憶昔日荔園情懷。點心價錢親民,叫個點心拼盤有8件,價錢只係$108,原本無留意係點心摩天輪,但上架就好驚喜,「做作」嘅擺盤真係好適合打卡。點心摩天輪首先好吸睛,因為側面上扶手電梯嘅人都會眼甘甘望住,而且味道比想像中好,因為咁打卡通常味道就冇乜期望,入面有老虎仔流沙包、烏龜菠蘿包、兔仔鹹水角同鬆糕?(因為個樣好似蛋散,一開始以為係)老虎仔流沙包熱辣辣,真流心,小心熱。烏龜菠蘿包原來係菠蘿叉燒包,咬落塊脆口鬆化,味道唔錯。兔仔鹹水角就係咩特別啦,都係鹹水角咁嘅味。至於件鬆糕都係味道一般,係食完咁多件已經幾飽。另外叫咗鮮蝦趣意腸(HK$36),腸粉包住炸蝦,個皮有啲似天婦羅。呢個紫薯波波球(HK$36)真係必點,層次好豐富。首先個波波上面啲脆脆係真係好脆,紫薯皮再包住流心奶黃餡,無諗過咁好食。係就算放低一陣先食(兩個人食前面果啲已經好飽)都係咁脆口。最後,睇到前面話發生嘅衛生問題我就好好彩冇經歷到啦🤣而且啲侍應會聊下小朋友同媽媽傾計咁?好似服務態度都唔錯呀。可以試食,玄米茶都好飲,茶位只係HK$4位。
點心摩天輪

老虎仔流沙包熱辣辣,真流心,小心熱。
烏龜菠蘿包
烏龜菠蘿包原來係菠蘿叉燒包,咬落塊脆口鬆化,味道唔錯。