2019-01-16 515 瀏覽
話說剛剛搬OFFICE來荔枝角, 人生路不熟, 上OPEN RICE睇下荔枝角有咩好食, 發現呢間炸雞店環境不錯, 食物賣相也吸引, 一次AEON超級星期三令我初嘗呢間日式炸雞店。東京淺草炸雞專門店來自日本神奈川, 在日本全國有多間分店, 以大大件炸雞配白飯為主打,價錢相宜, 深受日本人歡迎。香港有3間分店, 分別在黃大仙, 柴灣和荔枝角, 選址皆為住宅區, 如果要和日本一樣提供相宜的價格, 自然不能捱商業區的貴租, 放棄人流, 忠於自己, 是明智之選。我搬咗來荔枝角只有數月, 已經光顧咗好幾次, 不只放工食埋晚餐先返屋企, 還會將餐廳推廌給朋友, 全因CP值極高, 主打的炸雞脾肉外皮脆卜卜, 大大件, 咬落去肉質嫩滑勁JUICE, 簡直會食上癮, 一碗丼飯未計加一最平都係$39, 呢個咁嘅價錢, 去邊度搵呀, 而且仲要坐得舒舒服服,每張木製枱凳都有射燈打落來, 裝修簡潔, 坐位寬敞, 齋看餐廳外觀話係高級食府都有人信。好!我地一齊回顧下呢幾個月我食咗啲咩先~ 28 DEC 18 兩人套餐館$129個套餐分別有8件炸雞, 2人份量有多嘅白飯, 沙律菜一大盆, 2 個小食, 3款自選醬汁

香港有3間分店,
分別在黃大仙, 柴灣和荔枝角,

好!我地一齊回顧下呢幾個月我食咗啲咩先~

28 DEC 18 兩人套餐館$129
個套餐分別有8件炸雞, 2人份量有多嘅白飯, 沙律菜一大盆, 2 個小食, 3款自選醬汁, 好多野, 好飽

19 DEC 18 滑蛋雞扒丼$49

14 DEC 18黑醋炸雞丼$65

23 NOV 18 南蠻他他醬炸雞丼$39

KARAYAMA定食$59
定食可自選2款醬汁

16 OCT 18秘製芝麻蒜蓉炸雞丼$49

18 SEP 18秘製芝麻蒜蓉炸雞飯配沙律$65

在餐廳用餐加$12就可以享受自助飲品BAR放題, 飲品超過11款, 客人可以睇下汽水機有啲咩先決定加唔加錢, 唔加錢都無所謂, 侍應會自動送上暖水。
其實每個飯嘅配搭都大同小異, 只要有炸雞嘅飯我都想試, 暫時未試過雞翼, 因為每次想試嘅時候都被炸雞沖昏頭腦, 最後都係點咗炸雞😂
除咗炸雞, 其他配菜都麻麻地, 沙律唔太新鮮, 醬汁偏鹹, 仲會落味精TIM, 但炸雞嘅美味可以令我包容呢啲缺點, 一個星期食一次都唔係好過分姐( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )
為咗令顧客保持新鮮感, 餐牌會定期加入新元素,例如炸魚, 蝦, 或者火鍋, 其實加咩都無所謂,只要炸雞保持水準,我就會支持架啦(❁´ω`❁)