2015-04-20 2874 瀏覽
在放連假果幾日,終於得閒同一眾三五知己中午gathering 下。畢竟中餐先可以最方便大家坐低一齊傾下計。難得係荔枝角工業區都有一間上海菜新貴,所以就決定一戰啦。睇個門口完全唔似開係工廠區既格局,完全係別樹一格。而e度內裡裝修都幾高雅氣氛不錯,非常適合一眾茶客打凳。兩三個人食,所以唔係叫左好多野食ja。前菜 : 煙薰魚子蛋 賣相好好,蛋黃無煮得過老已經好考功夫。而且蛋白蛋黃無分離!仲係水汪汪既feel~好有糖心蛋既感覺~而調味唔算重,所以d魚子味好出,當然如果有更多魚子就仲抵仲正la點心 :小籠包 原來可以逐隻落單,都幾方便客人既。小籠包藥無因為過多既湯汁而蹋曬,証明d皮幾好。成粒份量十足,個人中意加辣醬,覺得仲正過點醋~不過相信未必係人手做,始終係差d鮮味既。主菜:蜜汁火方 E度餐廳主打之一。蒸熱的餅皮夾入火腿及素方,有d似片皮鴨既食法。唔同既係當然無片皮鴨既脆la,而且本身材料用左金華火腿,所以比較韌身同帶咸,好在有d蜜汁烤過會好入口d~沒有過份油膩,老人家也絕對適合!不過真係要趁熱食,如果唔係,,,==主菜 :原條內蒙雪花牛肋骨 帶d辣,好鬼惹味。不過未必個個受得。而且無乜騷味,

畢竟中餐先可以最方便大家坐低一齊傾下計。
難得係荔枝角工業區都有一間上海菜新貴,所以就決定一戰啦。
睇個門口完全唔似開係工廠區既格局,完全係別樹一格。
而e度內裡裝修都幾高雅氣氛不錯,非常適合一眾茶客打凳。
兩三個人食,所以唔係叫左好多野食ja。
而且蛋白蛋黃無分離!仲係水汪汪既feel~
好有糖心蛋既感覺~
點心 :小籠包 原來可以逐隻落單,都幾方便客人既。
小籠包藥無因為過多既湯汁而蹋曬,証明d皮幾好。
成粒份量十足,個人中意加辣醬,覺得仲正過點醋~
不過相信未必係人手做,始終係差d鮮味既。
主菜:蜜汁火方 E度餐廳主打之一。
蒸熱的餅皮夾入火腿及素方,有d似片皮鴨既食法。
唔同既係當然無片皮鴨既脆la,而且本身材料用左金華火腿,
所以比較韌身同帶咸,好在有d蜜汁烤過會好入口d~
沒有過份油膩,老人家也絕對適合!
不過真係要趁熱食,如果唔係,,,==
主菜 :原條內蒙雪花牛肋骨 帶d辣,好鬼惹味。不過未必個個受得。而且無乜騷味,相信調味已經好足夠la。
肉質鬆軟,而且無好‘痴’骨。
由於都幾多汁,都真係算有d重口味,個人建議食左其他淡味d既野先
茗茶費就略貴,不過服務態度幾好,而且d野食唔差,當俾多d貼士la,XD~
2015-03-25
  • 煙薰魚子蛋