2021-07-24 1115 瀏覽
因為朋友住呢邊,所以呢日入到黎冇咩事都唔會入黎嘅荃灣。呢條街一排都係大排檔,全部坐哂去室外,好旺場,要行到最尾先見到呢間韓國野。呢間舖面唔係好大,得七張枱左右,但聽講都可以坐出室外,但個晚就未見到有人坐。我哋第一輪叫左安東燉雞、炸雞軟骨、辣雞腳同埋蔥炸雞。嗌完先發覺我哋嗌嘅野原來全部都係雞黎,笑死。雞,全部都係雞~安東燉雞啲雞係雞肉碎黎,唔係原件雞件,冇左啃骨吸汁嘅過程,喺口感上差左啲。佢啲配菜有薯仔、紅蘿蔔、椰菜同粉絲,全部都煮到好軟同入味,不過全部野都切得有啲碎,同喺韓國食嘅有出入,賣相都冇咁吸引。加上個汁過多,有啲變左做湯嘅感覺。佢個炸雞軟骨有啲似港式嘅野食,面頭有灑左啲椒鹽炒過嘅蔥,夾埋一齊食一流。我哋有叫左米酒飲,佢個咸味最啱就係送酒。我喺韓國食過嘅辣雞腳都係去左骨嘅,但呢度係鳳爪咁樣連骨煮,雖然餐廳省翻啲功夫,但食客角度就多左啲功夫啦。佢嗰醬十級辣,同辣雞麵個辣度有得比。我食左一舊都頂唔順要叫野飲,中意食辣或者自認食得辣嘅可以挑戰下。咁多樣野佢個炸雞最好食,雞皮炸得好脆,而且雞件偏細,易食得黎啲雞肉又實在喎,唔會話得層厚粉。雞胸都唔會柴,仲保持到少少肉汁。炸雞上面有好大坨蔥

安東燉雞

炸雞軟骨

辣雞腳

咁多樣野佢個炸雞最好食,雞皮炸得好脆,而且雞件偏細,易食得黎啲雞肉又實在喎,唔會話得層厚粉。雞胸都唔會柴,仲保持到少少肉汁。炸雞上面有好大坨蔥絲同一個酸酸地嘅醬,同炸雞一齊食可以中和油味,一戰幾件都得呀。
蔥炸雞

食飽飽之後因為我哋想飲下酒傾下計但又唔想轉場,於是我哋叫多左個炸薯角同芝士粟米做下酒菜,佢個芝士粟米嚇親我,啲芝士拉哂絲仲要多過啲粟米,邪惡到一個點。不過就咁食會太甜,甜過糖水,送酒會好啲。
芝士粟米

呢度嘅待應同老闆全部都係韓國大叔黎,想感受下韓國服務同家庭式料理可以黎試下,我見隔離枱叫咗烤肉都會幫手燒埋,服務唔錯。

2021-07-15
炸雞軟骨