2021-12-29 816 瀏覽
荃灣海之戀多餐廳就係人都知,成日見佢門口成間雜貨店咁,入面有得零售賣扒同酒又確實幾得意。環境好似去左外國咁,好有feel凍凍地都要求坐岀面,因為環境好chill,對住個大暖爐,成個人暖哂😌揀左個人頭448牛扒餐,當初以為一個頭盤一個主菜加一個甜品,以為唔夠食,每人叫多一款配菜,點知448係勁豐富。因為食扒,所以叫兩杯紅洒睇個人口味,我就鍾意果味重加輕身而我朋友就鍾意厚身第一個前菜,牛肉乾依塊牛肉乾唔洗320,軟身幾好味,牛味重,唔會乾巴巴,配紅洒吹水一流第二個前菜又長又幼嘅腸,羊腸😂😂😂羊辣肉腸,羊味好出,咬爆中間噴少少辣汁出嚟幾得意,好味又肥又短嘅腸,豬肉腸依個一般,唔差,只係個人喜歡羊肉腸多啲扒,煙燻味好重但唔會掩蓋肉味,要讚一讚第三個前菜,脆皮豬腩肉邪惡嘅象徵,豬皮燒到博博脆,切起中間好多肉汁別出嚟,完全做到張住個口嘅感覺,最底做咗南瓜蓉,減少罪惡感。食完三個前菜,已經飽左,好豐富主菜終於上枱,牛扒五成熟,簡單煎香配上海鹽,醬汁揀咗佢哋特製嘅牛油醬,完全鎖上肉汁,真心好好味😋配菜叫左芝士西蘭花同埋薯條配菜正常發揮,係好味嘅最後,甜品係布朗尼,真心有驚喜,食食吓入邊原來係爆炸糖,朱

因為食扒,所以叫兩杯紅洒
睇個人口味,我就鍾意果味重加輕身而我朋友就鍾意厚身
餐紅洒

第一個前菜,牛肉乾
牛肉乾

第二個前菜
又長又幼嘅腸,羊腸😂😂😂
羊辣肉腸,羊味好出,咬爆中間噴少少辣汁出嚟幾得意,好味
又肥又短嘅腸,豬肉腸
依個一般,唔差,只係個人喜歡羊肉腸多啲
扒,煙燻味好重但唔會掩蓋肉味,要讚一讚

第三個前菜,脆皮豬腩肉

食完三個前菜,已經飽左,好豐富

配菜叫左芝士西蘭花同埋薯條
配菜正常發揮,係好味嘅

最後,甜品係布朗尼,真心有驚喜,食食吓入邊原來係爆炸糖,朱古力加爆炸糖,少量花生碎,估唔到甜品都咁有驚喜。好開心

最後,叫多左杯咖啡,一個完美嘅句號。

埋單每人人頭650,650食到咁高質,環境好近海濱,食物質素高,我絕對會推介俾朋友同我一定會返嚟再食。正😄
2021-12-27
牛肉乾