2023-03-01 983 瀏覽
難得夾到老公星期六一齊放假,所以陪佢朝早飲返杯佢最愛嘅咖啡,同埋嘆返個精緻嘅早餐。每次經過Espresso Alchemy,都俾佢落地大玻璃、簡約嘅裝修格局、慢活嘅氣氛吸引到而望多幾眼,今次終於有時間嚟試下。朝早10點嚟到,其實已經差唔多滿座,但大家都係細細聲傾下偈食下野,環境都幾放鬆。成間店充滿濃濃咖啡香氣,令人醒神。諗緊點咩野主食時,環顧咁多枱,大部分都點咗法式西多士配自家製雜莓醬,所以最後決定點Mocha、一個Alchemy 如心全日早餐同埋法式西多士配自家製雜莓醬。Mocha先呷一口Mocha,豐盈嘅泡沫打得好滑,咖啡味香郁,之後再慢慢滲出朱古力嘅甘香味道,有水準。Alchemy 如心全日早餐呢份全日早餐真係好足料,滿滿一大碟。 先講滑蛋方面,熟度剛剛好,蛋味重。而煙肉同埋腸仔表面煎得好香脆,唔會好咸。因為我好鍾意食蘑菇,所以好欣賞呢度嘅炒雜菇,調味適宜,好快掃清晒。另外,牛角包都幾鬆脆,有層次。其他材料仲有焗薯、車厘茄、牛油果同埋哈密瓜。我同老公share食完成碟之後,都已經開始好飽。法式西多士配自家製雜莓醬就算幾飽,點都會食得落呢個法式西多士,因為真係好高質,好好味。厚身西
Mocha
Alchemy 如心全日早餐
法式西多士配自家製雜莓醬
厚身西多士各面蘸滿蛋漿後再慢慢煎,外面少少香脆,而入面就好鬆軟。而自家製雜莓醬同樣出色,味道酸酸甜甜,好開胃,值得下次再嚟食過。