阿爺粥品手工涮涮鍋天氣仍然熱辣辣,最好食火鍋有冷氣喇,呢間阿爺除左有粥底火鍋之後,而家仲有男士同女士最都啱嘅美顏花膠雞鍋,一個價錢就已經有花膠雞煲及40款嘅配料任食,仲有新鮮海鮮,真係好正呀!店內都是卡位為主,坐位闊大,我們坐4-6人卡位。湯煲上來了,個湯真係隻雞大大隻,而且又有勁多花膠,好足料,仲以為係一件件斬晒件嘅雞煲,但原來係全隻雞上枱架,而且都唔細隻架,入面仲有好多好大片的花膠,真係好正呀!而且花膠已經煲到好淋,上到枱熱返就已經食得了。每位仲有鮑魚一隻,貴妃蚌一隻,海花蟹半隻、乳龍蝦半隻同埋手切牛肉添,我地一行四人,海鮮就有咁大盤。第一樣就係跟餐送的手切肥牛,每片的大細都相仿,而且紋理清晰,薄薄的一片,灼一灼就食得了。而最主打的還有海鮮拼盤,分別係龍蝦、蟹、鮑魚同貴妃螃,樣樣都好新鮮大份,真心吸引。螃肉非常新鮮,而且都好厚肉。花膠湯底配搭著,又鮮甜又入味。美國牛肉,手切牛肉,黑豚肉亦非常高質,唔可以錯過。另外,當然最吸引就係新鮮龍蝦。美顏湯底配龍蝦,既可帶出鮮甜味,又可以食到實實的龍蝦肉。唔太鐘意食肉丸的我竟然覺得手打牛丸相當不錯,口感彈牙香口,非常好吃!紫菜響鈴真係超喜歡,食
阿爺粥品手工涮涮鍋

紫菜響鈴真係超喜歡,食咁大塊紫菜包都裏面的響鈴,又香又脆,好美味呀!

最後當然是推介飲品啦,每位加$30就可以飲品放題了,點了一杯沙冰,非常冰凍。一路食一路傾都飲左幾款沙冰了。

整體來說,餐廳火煱高質和食材用料新鮮,唔洗好貴就可以食到生猛海鮮,性價比非常高!
2018-09-05