2019-02-16 395 瀏覽
行完大帽山肚餓餓,喺荃灣揾食一番,比我喺海灞街揾到間越南粉餐廳夾喺韓國嘢同日本嘢中間。依家世風日下,是人都玩日風韓風,我硬是要食番啲小店越南嘢啦!時間大概是三點半,咁岩撞正有下午茶,我叫咗豬頸肉法包,蝦三角同埋龍眼冰,而友人就叫咗扎肉河。不夠十分鐘,一碗熱騰騰的扎肉河就捧到我哋面前啦。嘩嘩嘩,我夾咗一塊扎肉嚟食,入口彈牙,夾雜着清而不膩的湯底,呢碗河完全是平民美食超水準!即刻叫侍應比個碗仔我試真啲河,嘩,個湯底不得了,加埋啲蔥,簡直是行山友恩物,不得了啊剛剛食完我果細碗河粉,又端來一碟法包。包面香脆,豬頸肉入口無楂,加上酸味味的醃菜,好味到喊出嚟啊救命。由於啲嘢食太好味,我都唔記得影相啦。加埋一杯龍眼多到離哂大譜的龍眼冰,就咁我就完美結束我大帽山之行。想知有幾好食,唔需要靠OpenRice 有幾高評分。呢間嘢,性價比超水準,唔洗你OpenRice 讚,自然就有一大班屋邨街坊幫襯!

2019-02-16
下午茶
  • 豬頸肉法包,扎肉河粉