2022-12-19 811 瀏覽
華香雞呢個名以前個名響噹噹係老字號,不過自從禽流感出現,啲分店就越來越少,而且隨着舖租嘅飆升,經營越嚟越困難,品質開始就走下坡,冇辦法保留原本嘅味道,昔日的光輝不再。不過聽講而家老闆想重振雄風,咁博士我就去佢新開嘅灣仔店,用我嘅金舌頭試一試味。聽講嚟自華泰農場所養嘅一級靚雞,好講究咁,雞肉質素有返咁上下,仲用秘製嘅方法烹製, 所以可以做多啲肉特別有口感,而且仲研發左唔同口味嘅雞。今次我博士就試咗兩款,一款係比較有特色嘅烏龍茶,令一款係招牌嘅華香雞,即係白切雞。🫰雙拼半隻: 招牌華香雞+烏龍茶香雞 $118🫰另加老火湯 $15🫰濃雞湯枝竹菜煲配白菜 $60白滷水所烹煮嘅華香雞,另一款用上烏龍茶葉同埋醬油所燻製嘅茶香雞。博士我一睇啲骨就知道係選用新鮮嘅雞,個雞皮係幾薄,而且都幾嫩,鹹鹹甜甜咁嘅鮮味。烏龍茶雞嘅煙熏味就幾濃嘅, 茶香啊都突出,而且色都幾均勻,雞皮下呢都有啲啫喱,雞肉浸到啱啱好,又飽滿又柔潤,再加上大量嘅薑蔥,茶香味出。仲有唔好漏咗個雞湯,其實都好清甜,蔬菜都幾多,湯味好濃郁係健康之選。

🫰雙拼半隻: 招牌華香雞+烏龍茶香雞 $118
🫰另加老火湯 $15