2023-04-14 90 瀏覽
一向係炸甜不辣嘅愛好者,所以難得去荃灣午餐,就周圍搵吓有邊間台灣嘢有炸甜不辣食。openrice search完發現喺荃灣廣場斜對面有間高rating嘅台灣菜館,即管就去試一試!荃灣廣場對面嘅大壩街同享和街出面多餐廳,所以食飯時間嚟一定周圍都係人。跟住google map,果然係會行過籠!所以記得望清楚街號。餐廳有上下2層,入面有舊台灣風格嘅裝修,值得打卡。平日午市時段多一個套餐-$10嘅優惠!本來想試一試牛肉麵,但睇相俾紅糟肉吸引咗!所以最後點咗紅糟肉便當同凍峰蜜檸檬椰果,另外加咗一份炸甜不辣。凍峰蜜檸檬椰果🍋已經揀咗微糖少冰,但可能係峰蜜嘅關係,仍然係超!級!甜!飲咗一半後真係頂唔順,加咗水沖淡先ok!但整體其實味道好好,加上椰果份量都多!紅糟肉便當🍱正宗嘅台式紅糟肉會用五花腩,店內嘅紅糟肉同樣肥瘦參半。現炸所以外層非常香脆,加上可能切得細細條嘅關係,咬落完全唔似食梗肥膏。再配上帶甜嘅醬汁,感覺就似食梗炸蜜汁叉燒,食完一舊就會停唔到想食下一舊!台式便當通常會跟幾款配菜,今日有涼拌椰菜花,炒蒿筍片,炒大豆芽,跟半隻鹵蛋。配菜不過不失,有啲蔬菜食吓都係好事。炸甜不辣🍤甜不辣嘅叫法源自日

餐廳有上下2層,入面有舊台灣風格嘅裝修,值得打卡。

凍峰蜜檸檬椰果

凍峰蜜檸檬椰果🍋

紅糟肉便當
紅糟肉

紅糟肉便當🍱

炸甜不辣
炸甜不辣🍤
甜不辣嘅叫法源自日本的天婦羅,實際係似炸魚漿/炸魚糕。個人喜歡口感十分”膠”嘅炸甜不辣,愈”膠”愈鐘意。因為假如你要有魚味,咁食炸魚蛋就可以,唔洗食炸甜不辣。魚漿要愈起膠就愈有咬口,所以要搵到夠”膠”嘅炸甜不辣都唔容易。呢份炸甜不辣雖然唔算非常膠,但都可以滿足到食炸甜不辣嘅癮。配上椒鹽粉,帶辣,可惜有啲過多,蓋過炸甜不辣嘅味。至於份量嚟講其實好ok,$32有十幾件!所以整體cp值都高!

小總結💬
紅糟肉似炸叉燒,喜歡食炸豬扒同炸叉燒就可以點!可能始終紅糟肉帶甜,個飯食到一半開始會有甜到膩嘅感覺,所以怕甜嘅人要小心。至於炸甜不辣都值得推介,係一份不錯嘅小食。

(滿分為🤤x5)
好味指數: 🤤🤤🤤🤤
抵食指數: 🤤🤤🤤