2021-11-16 125 瀏覽
荃灣絕對係美食寶藏,自從荃灣西開咗好多商場店舖同餐廳,加上疫稍有暫緩,連帶巿中心更旺上加旺。住喺荃灣成日外食既我一向都知數字坡坊都有好多正野食,話說之前在附近食野發現呢間”澳門街雞煲火鍋”,一個價錢可以食完雞煲再火鍋放題任飲任食,今日過黎食過究竟。近來比較早食晚餐,五點幾六點黎到已經有幾枱客開始食緊,坐低後更發現好快滿座。餐廳環境光猛乾淨,有方枱圓枱,除咗會預備熱水俾你清潔餐具,見到餐廳都係餐具消毒柜。除咗可以㨂淨火鍋,仲可以選擇⋯⋯「澳門雞煲」「鯇魚煲」「粥底海鮮鍋」「藥膳雞煲」「藥膳川芎白芷魚頭鍋」「秘制羊腩煲」「椰子雞煲」食完個鍋再繼續加湯變火鍋,仲可以任飲,完全滿足哂幾個願望^^原本我地想食粥底海鮮鍋,但原來要預訂,唔怪得聽到老闆娘好忙咁聽訂座電話(下次要醒目),今次先黎試下個雞煲~等緊個雞煲之際,梗係去拎咗調味醬先啦,醬油、葱、蒜蓉、沙薑、辣椒、芫茜、沙茶醬等,我都幾意外有沙薑,曾經有一次試過火鍋配沙薑醬油,出奇地好味,大家可以試下。攞調味料之餘,可以順便攞埋隔離既響鈴呀~雞煲等咗一陣就到,一打開~鍾意芫茜既我見到堆芫茜山表示心心眼!哈哈!雞煲已經煮好,撈一撈就食得。雞肉都煮
荃灣絕對係美食寶藏,自從荃灣西開咗好多商場店舖同餐廳,加上疫稍有暫緩,連帶巿中心更旺上加旺。住喺荃灣成日外食既我一向都知數字坡坊都有好多正野食,話說之前在附近食野發現呢間”澳門街雞煲火鍋”,一個價錢可以食完雞煲火鍋放題任飲任食,今日過黎食過究竟。

除咗可以㨂淨火鍋,仲可以選擇⋯⋯
「澳門雞煲
「鯇魚煲」
「粥底海鮮鍋」
「藥膳雞煲
「藥膳川芎白芷魚頭鍋」
「秘制羊腩煲」
「椰子雞煲

雞煲等咗一陣就到,一打開~鍾意芫茜既我見到堆芫茜山表示心心眼!哈哈!雞煲已經煮好,撈一撈就食得。雞肉都煮到好入味,都算幾滑,我地叫咗小辣啱啱好,一路煮一路會越辣,煲內既配料都好多,食雞煲最鍾意食埋紅蔥頭同蒜頭勁正。

食到咁上下,就可以加湯變火鍋,餐廳門口就有個凍櫃放火鍋料,除咗有一般既牛肉、丸類、午餐肉、腸仔,公仔麵、烏冬,菜等,仲有䈑筍、牛柏葉、牛肚、牛腸、豬皮,最驚喜係仲有魚頭,蜆同蠔,個蜆我地仲攞咗兩轉~

飲品方面,最爽既可樂必定有啦,仲有啲其他選擇,薑母茶都唔錯架!我覺得最抵當然係啤酒,仲要有好多選擇,唔錯唔錯。

每人$1xx,又食煲又火鍋又任飲,味道仲要唔錯,呢個價錢真係邊度搵,性價比高啦!埋單走人時餐廳都滿座喇,可想言之幾咁搶手,天氣開始涼涼地,我諗好快會有下次,一定要早啲打黎留定位~