2013-10-31 47 瀏覽
去荃灣做野做到過左食飯時間,去左新開的日本拉麵點試食,2點幾,完全不用等位,去到門外,有些嚇窒,因為外觀並不吸引,殘殘地,又話新開?入到去,全是BAR檯,只有20個位,Bill Tai Tai 都係高妹一族,爬上去個BAR SEAT都吊吊地腳,唔係太方便著得太斯文的女士、老人家同小孩,可能佢地唔係麵店的TARGET 呱?小店只有5款麵,我地4個人叫4款,淨番一款番茄麵無咩特別。店舖指明”沾麵”係每日限定30碗,就叫”沾麵”$83試下。等左8~10分鐘,沾麵來啦!好大堆頭!一睇就知食唔晒!我仲叫多左個半熟蛋添,賴野… 雖然店舖有指引教人吃”沾麵”,但係麵條不是太”索”到湯,好似”麵”’湯”分離咁,點都沾唔勻。個湯方面係非常濃郁,濃到非常”杰”身,呷一口係gel住個口那種,唔似”一蘭”豬骨湯可以一飲而盡。個湯加左魚去煮,有朕魚腥味,魚類愛好的Bill Tai Tai完全沒有問題,同行朋友就唔係太接受。另外麵條非常粗身,拍得住中式油麵,但係卷曲版本,沒有咁油。大概吃了2份1 ,我已吃不下去,太飽了!塊叉燒有女人手掌咁大,完全沒有吃過,除左因為完全沒有味之外,係因為叉燒以外,仲有4~5大粒叉燒

小店只有5款麵,我地4個人叫4款,淨番一款番茄麵無咩特別。店舖指明”沾麵”係每日限定30碗,就叫”沾麵”$83試下。等左8~10分鐘,沾麵來啦!好大堆頭!一睇就知食唔晒!我仲叫多左個半熟蛋添,賴野… 雖然店舖有指引教人吃”沾麵”,但係麵條不是太”索”到湯,好似”麵”’湯”分離咁,點都沾唔勻。個湯方面係非常濃郁,濃到非常”杰”身,呷一口係gel住個口那種,唔似”一蘭”豬骨湯可以一飲而盡。個湯加左魚去煮,有朕魚腥味,魚類愛好的Bill Tai Tai完全沒有問題,同行朋友就唔係太接受。另外麵條非常粗身,拍得住中式油麵,但係卷曲版本,沒有咁油。大概吃了2份1 ,我已吃不下去,太飽了!塊叉燒有女人手掌咁大,完全沒有吃過,除左因為完全沒有味之外,係因為叉燒以外,仲有4~5大粒叉燒粒,吃叉燒粒和半熟蛋都飽左9成了!再加上叫拉麵送汽水,滯住左都飽啦。

眼見坐側邊的男士,吃得非常津津有味,好快就吃完好滿足咁走左,莫非”台風”的目標客群唔係我地?
總括來說,在云云拉麵店中叫做有點新意,但此份量的確叫人卻步,下次有機會同老公大人一起吃,可能兩個人share都ok!
沾麵
2013-10-23